Dinsdag 4 juli hadden we weer onze maandelijkse bijeenkomst in het zaaltje van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk. Vanavond in het kader van ‘Hints en tips live’ een presentatie van Rob Hamann (je weet wel: onze Fokker- en Koolhovenbouwer) met als titel ‘Janboerenfluitjes decals’, in het verlengde van een presentatie even geleden van Luuk Boerman. In een aantal sheets liet Rob zien hoe hij de decals ontwerpt, en laag voor laag tot leven laat komen. Het afdrukken ervan besteedde hij uit aan een professionele printer. In tegenstelling tot de titel van de presentatie zag het ontwerpwerk en het eindresultaat er toch echt heel professioneel uit.
Verder vanavond weer een lekker gevulde zaal met zeker 34 bezoekers, waaronder drie nieuwe gezichten. En verder veel handel op het biljart. Voor het overige was het gewoon gezellig, aan de bar, aan de bouwtafel, rond de modellentafels en elders in de zaal. Het was duidelijk dat gesprekstof ruim voorhanden was.
Regiocoördinator Edu de Roos deelde wat huishoudelijke mededelingen en gaf aan dat hij in september een presentatie wil geven over een boorplatform dat waar hij op heeft gewerkt en waarvan hij een model heeft gemaakt. Voorts informeerde hij de aanwezigen over de tanende gezondheid van clubleden Dick en Frits.
Achtentwintig modellen zien we vanavond op de tafels. Het vliegend werk is een keertje in de minderheid. Wat stond er op de tafels? We beginnen met twee diorama’s in schaal 1/35: eentje van het beleg van Tobroek en een in aanbouw met een LVT (A)-4.
In de categorie fantasy waren er in schaal 1/24 een stoere piraat met kanon op de schouder en in schaal 1/144 Dom R35 en een Lightning Z-Gundam.
Eén schip vanavond: de USS Nimitz CVN-68 in schaal 1/200.
Bij de voertuigen beginnen we in schaal 1/12 met een Yamaha YZR-1. In schaal 1/24 waren er een 'funny car' in aanbouw als Blue Max funny car, een Jordan F1, een Ferrari F1 en een Ferrari 250 Testarossa. In schaal 1/25 was er een Heavy Hugger Camaro Z28 funny car. Schaal 1/35 was vertegenwoordigd met een Stalinets S-65 tractor, een Bedford QLR Wireless, een Panther 75/L70 en een Simca 5. Afsluitend was er een Churchill AVRE in schaal 1/76.
Het vliegend materieel - van alles tussen heel langzaam en heel snel - bestond uit een Ryan STM en een Nike Ajax in schaal 1/32, in schaal 1/40 uit een Bell X-5, in schaal 1/48 uit een Curtiss SB2C Helldiver en een Hawker Sea Fury FB.11. Voort zagen we in schaal 1/72 een Convair F-106 Delta Dart en Fokker F.XX Zilvermeeuw. In schaal 1/110 was er een Jupiter C raket. Tenslotte in schaal 1/144 waren er een Dornier Do X een Boeing 314 Clipper en een Junkers G 38.
En zo konden we weer terug zien op een gezellige avond.
Patrick Verschut
Dan het fotoverslag van de 28 modellen die vanavond op de tafels waren opgesteld. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van rechts naar links.
Rob van Basten † (overgenomen door Chris van Ravesteijn)
1/144 Revell Dornier Do X uit 1929
1/144 Airfix Boeing 314 Clipper
1/144 Revell Junkers G.38
Leo Ripken
1/72 Hasegawa Convair F-106 Delta Dart
Patrick Verschut: ”Mijn 1/76 Revell Churchill AVRE heb ik vorig jaar gebouwd. Een redelijk eenvoudig te bouwen model, dat zijn oorsprong vindt in de Matchbox mal van 1983. Eerder bouwde ik een Airfix Churchill, maar daarbij zijn de wielen een stuk lastiger te plaatsen dan bij de versie van Revell, omdat bij die laatste kit de wieldelen aan één stuk gegoten zijn. Ook de brug laat zich eenvoudig bouwen. Het ondergrondje is flink opgeleukt door Kees Onderwater.”
Jos v.d. Sluijs
1/48 Monogram Curtiss SB2C Helldiver
1/40 Revell Bell X-5
Luuk Boerman
1/48 Airfix Hawker Sea Fury FB.11
1/32 Fisher Models & Pattern Ryan STM
Rob Hamann: “Ik had na een aantal jaren weer eens het model van mijn Fokker F.XX Zilvermeeuw van de KLM meegenomen, je weet wel, dat vliegtuig wat eigenlijk in december 1933 de Kerstvlucht naar Batavia had moeten uitvoeren, maar die door startproblemen met een motor aan de grond bleef en werd vervangen door de F.XVIII Pelikaan. Ik heb het scratchbuilt model gebouwd met behulp van de tekeningen van de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers voor een houten schaalmodel, die ik verkleind heb tot 1/72. Alle spanten en ribben die oorspronkelijk van triplex waren zijn van 1 en 2 mm dik styreen gemaakt en vervolgens ingedekt met 0,5 mm stryreen plaat. De enige koopdelen zijn de Wright motoren van Vector en Small Stuff. Het model is voorzien van een volledige cockpit en cabine-inrichting, waar natuurlijk vrijwel niets meer van te zien is. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van originele Fokker tekeningen van het Aviodrome voor een groot aantal onderdelen, o.a. het landingsgestel, de cockpitramen en de instrumentenpanelen. Voor de cabinestoelen vond ik nog een oude expositiecatalogus van de originele meubelfabrikant en zijn gebouwd van styreen met een frame van messing draad. De decals zijn getekend met CorelDraw en zelf geprint met de inkjet (de zwarte) of geprint door Mika Jernfors (de metallic, witte of lichte kleuren).”
Marcel Chmura: “De USS Nimitz CVN-68 van Revell in schaal 1/1200 heb ik gebouwd uit nieuwsgierigheid hoe gedetailleerd een moderne Amerikaanse supercarrier in de kleinste schaal zou zijn. Ik vind dat dat redelijk is gelukt, hoewel er wat onderdelen niet helemaal conform schaal zijn, zoals de hoofdmast op het eiland. Ook ontbeert het vliegtuigpark hier en daar wat detail, maar het is helemaal geen onaangenaam kitje om te bouwen. De kit is grotendeels geairbrushed met Vallejo Ghost Grey en Medium Sea Grey en de anti fouling met Ferrari-rood. Verder heb ik het hoekdek een ‘grimy look’ gegeven met behulp van olieverf en washes om de vuiligheid van landende toestellen te simuleren. De romp heeft hier en daar wat roest en vieze strepen. De decals zijn van prima kwaliteit en maken het geheel best leuk om te zien. Dit smaakt naar projecten in een grotere schaal al aanwezig in mijn voorraad.”
Piet Siegel
1/35 Miniart Stalinets S-65
1/12 Tamiya Yamaha YZR-1
Edu de Roos: “De Bedford QLD was een vrachtwagen voor algemeen gebruik, geproduceerd door de Engelse vrachtwagenproducent Bedford Vehicles voor de Britse krijgsmacht in de Tweede Wereldoorlog. De Bedford QLR Wireless versie in schaal 1/35 van IBG Models had een cabine voor radioverkeer op de plaats van de laadvloer. Deze cabine kon ook voor andere doeleinden worden aangepast als mobiel kantoor, keuken, enz. Dit model uit Polen heb ik op een van de clubavonden voor en zacht prijsje van Jan Edelenbos over kunnen nemen. Ik heb hem in de uitvoering van de 'Divisional Artillery HQ, 15th Scottish Infantry Division Germany' van april 1945 gebouwd. Dus wel met de bekende ster en niet met het 'Mickey Mouse' camouflagepatroon. Leuk model, met complete motor, versnellingsbak en vierwielaandrijving. Ook de radiokamer is goed voorzien van allerlei zendapparatuur waaronder een telex. Ja, die hadden ze al sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw. Als je door de raampjes naar binnen kijkt, zie je nog kaarten en mappen op het bureau liggen. Dit model is geverfd met Revell en Humbrol enamel.
De stoere piraat met kanon op de schouder is in schaal 1/24, van resin en ook met Revell en Humbrol enamel geschilderd.”
Jan Edelenbos
1/35 CMK Panther 75/L70
1/35 Tamiya Simca 5
Ted Botter: “Ik heb vanavond meegenomen mijn Italeri LVT (A)-4 in schaal 1/35 in een diorama in aanbouw. Na tien jaar aan een 1/35 Duitse Ferdinand tankjager te hebben gewerkt, vond ik het weer eens iets van onze geallieerde vrienden te maken. Ik ben geïnspireerd door de, mijns inziens ondergewaardeerde, HBO serie 'Pacific'. Het diorama moet worden het zwarte strand van Iwo Jima, hoofdeiland van de Bonin eilanden in de noordelijke Pacific, circa 800 km ten zuiden van Japan, tijdens de Amerikaanse landingen aldaar in februari 1945. Ik ben nooit zo kapot geweest van Italeri, echter in de jaren zeventig heb ik dit merk veel gekocht (vermoedelijk uit budgettaire overwegingen). Dit model was redelijk passend en er waren geen grote problemen, en had een goede prijs/kwaliteit verhouding. Het model heb ik met een aantal aanpassingen gebouwd. Zo is de koepel geprullebakkeerd (nieuw werkwoord) en vervangen door de koepel van de Tamiya M8 Motor Carriage, omdat de Tamiya koepel en de 75mm houwitzer veel gedetailleerder zijn. Vervolgens heb ik de houwitzer verder nog meer scratchbuilt gedetailleerd aan de hand van foto’s op internet. De pantserplaat op de boeg is een foto-ets set. De .50 mm Browning is een aftermarket doosje. Het schild voor de Browning is scratchbuilt, als ook de draagconstructie op de rand van de koepel. Het rekje voor de koepel op het dek is scratchbuilt. De rupsbanden zijn van Friumodelismo. Het camouflagepatroon heb ik geairbrusht met Mission Models Paints, heerlijke verf speciaal voor de airbrush ontwikkeld. Daarna drie maal (van donker naar steeds lichter) het proces toegepast van olieverf wash voor schaduw, vervolgens olieverf ge-drybrushed voor het oplichten om diepte-effect te creeren. Het model, daar ben ik zo’n anderhalf jaar aan bezig geweest, het diorama een paar weken. Komend weekend hoop ik de branding te doen met epoxy resin (zogenaamde ocean art met waves en lacing), daarna drie mariniers van Evolution schilderen en erin te zetten. Evolution is een schitterend merk, extreem natuurlijke lichaamshouding en detaillering. Ik hoop in het najaar gereed te zijn voor de SMC in Eindhoven en uiteraard onze eigen ESM.“
Roelof Timmerman
1/32 Revell (ex Renwal) Nike Ajax
1/110 Revell Jupiter-C
Thomas Hamann: "Mijn twee SF modellen zijn uit de Japanse animatieserie 'Gundam Build Fighters Try', de Dom R35, en de Lightning Z-Gundam, beide in de schaal 1/144 van Bandai. De kits zijn grotendeels recht uit de doos, met wat kleine aanpassingen (vulwerk, wat gaten weggewerkt) en geheel geschilderd."
Reinhold Bogaard
1/25 Revell Heavy Hugger Camaro Z28 funny car (gebouwd als Jungle Jim FC, in aanbouw)
1/24 Monogram Mustang 7-Eleven funnuy car (gebouwd als Blue Max funny car, in aanbouw)
Rody Verkruissen
1/24 Revell Jordan-Peugeot 197
1/24 Hasegawa Ferrari F1-89
Wim Hoogendoorn
1/24 Hasegawa Ferrari 250 Testarossa
Kees Onderwater: “Met als titel ‘Beleg van Tobroek’ is dit een van mijn eerste militaire diorama’s in schaal 1/35. Hiermee wilde ik een momentopname creëren over de oorlog in Noord-Afrika en dan specifiek in Libië. Het diorama toont een in het midden staande, peinzende, generaal Erwin Rommel met wat manschappen en een enkele inwoner. Zijn op de Engelsen buitgemaakte AEC Dorchester, genaamd Max, heb ik zelf gemaakt, afgezien van het chassis. De gebouwen heb ik meer dan dertig jaar geleden opgebouwd uit bepleisterd piepschuim. Onder de koepel zit een halve tennisbal. In die tijd airbrushte ik nog met een Devilbiss spuitpistool en spoot alles met Humbrol verf. Ondanks dat, heeft het diorama nog niet aan kwaliteit ingeleverd, behalve dat tijdens het vervoer een van de palmbomen was gesneuveld. Het geheel heb ik destijds verweerd in de typische Verlinden stijl. Welke modelbouwer is er niet zo begonnen?”
En afsluitend nog wat sfeerbeelden uit Inter Amicos.
Tekst: leden Eindredactie: Patrick Verschut Foto's: Rody Verkruissen en Patrick Verschut