Een lekkere lenteavond deze 5e juni in ons zaaltje van speeltuinvereniging Inter Amicos in Rijswijk. De schuifpui naar de speeltuin kon weer open voor wat extra ruimte. Al voor zeven uur stond de eerste bezoeker te wachten tot hij naar binnen mocht. Daarna stroomde de zaal redelijk vlot vol. Met wat ‘nadruppelaars' telde ik uiteindelijk 36 bezoekers, waaronder twee nieuwe mensen, die door Rob uiteraard hartelijk welkom werden geheten. Ook waren er weer aardig wat modellen op de tafels die voor heel wat gesprekjes zorgden. Vanavond geen presentatie, dat komt volgende maand weer. Rond acht uur beklom regiocoördinator Edu het spreekgestoelte om de groep toe te spreken over wat huishoudelijke zaken, de evenementen waar we aan kunnen meedoen en de ziekte van Frits die hem beperkt om bij ons aanwezig te zijn.
Zoals gebruikelijk was de biljarttafel voorzien van de nodige handel van Ted, Chris, Jan en Maarten. Aan de bouwtafel bouwden Leo, Tim en Chris weer stug door. Rob gebruikte een tafel om wat proefopstellingen voor de regiotafel op de ESM te laten zien. En de bar, dat is natuurlijk altijd een lekkere hangplek voor dorstige bouwers.
Op de modellentafels zien we vanavond 34 modellen, van kleintjes tot flinke jongens. Het varend werk bestond uit het vliegdekschip Admiraal Kuznetsov in schaal 1/350 en in schaal 1/700 een scratch gebouwd drijvend droogdok. Er waren twee diorama’s in schaal 1/35, van Normandië 1944 en van een BR-2 152mm M1935 kanon en Voroshilovets tractor. De voertuigvertegenwoordiging bestaat uit een Tyrrell 020 in schaal 1/20, in schaal 1/25 uit een KRAZZ 255B en een Dora 80 cm spoorweggeschut in schaal 1/72. Het vliegend materieel is, zoals veelal gebruikelijk, het meest aanwezig. Allereerst zagen we in schaal 1/32 een Kawasaki Ki-61 Hien en een General Dynamics F-16N. In schaal 1/48 was er een F-16B Fighting Falcon, voorts een MiG-3, een Northrop NF-5B, een General Atomics MQ-9 Reaper, een DH 82 Tiger Moth en een Gloster Meteor F8. Dan waren er in schaal 1/72 een Martin Maryland, nog een F-16 Fighting Falcon, een NH-90, een Douglas 8A-3N, een Morane-Saulnier MS 35 AR, drie stuks Grumman TBM Avengers, een Sikorsky UH-34J, een Hawker Fury 1931, een Bristol Bulldog Mk. II , een Gloster Gladiator Mk. I, een Koolhoven F.K.46S en een Pander E. En tenslotte in schaal 1/100 was er een Jupiter C en een Thor IRBM in schaal 1/110. Afsluitend in de categorie fantasy waren er in schaal 1/24 een zelf geprinte vrouwelijke boogschutter en een warrior, en in schaal 1/144 was er een Gundam Leopard.
Kortom, we hadden weer een genoeglijke bijeenkomst.
Patrick Verschut
Vervolgen we met het fotoverslag van de 34 modellen die vanavond op de tafels waren opgesteld. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van recht naar links.
Edu de Roos: “De Kawasaki Ki-61-I Hien (zwaluw) is een Japanse jager uit de Tweede Wereldoorlog met de geällieerde codenaam ‘Tony’. De inlichtingendiensten zagen in eerste instantie de Ki-61 aan voor de Messerschmitt Bf 109 en later voor de Italiaanse Macchi C.202. Het ontwerp van de Ki-61 was eigenlijk een variant op de Kawasaki Ki-60, die nooit in productie gegaan is. De Ki-61 Hien werd het enige massageproduceerde Japanse jachtvliegtuig met een watergekoelde motor gedurende de oorlog . Er zijn er meer dan 3.000 van geproduceerd. De Kawasaki Ki-61-I Hien van Hasegawa, die ik ooit eens van Hans van Gelder heb overgenomen van de door Patrick Verschut geïnitieerde vraag- en aanbodlijst, in schaal 1/32, is door mij zoals gebruikelijk recht uit de doos gebouwd. De kit heeft voldoende details en een duidelijke bouwbeschrijving. Ik ben geen problemen tegengekomen. De uitvoering, gevlogen door kapitein Teruhiko Kobayashi van de 244th Sentai, is best wel een uitdaging qua kleurenschema. Ook dit keer heb ik het uitgevoerd met een tamponneertechniek met marterharen penselen en Humbrol en Revell enamelverf. Het is een leuk model om te bouwen en weer een mooie aanvulling aan het plafond.
De Female Archer is in schaal 1/24. Het model heet officieel 'Divine Archer Sairena' van het merk DM Stash en is ontworpen met Dungeons Dragons in gedachte als een female elven ranger. Mijn schoonzoon Krijn organiseert regelmatig deze games en heeft een uitgebreide verzameling figuurtjes. Voor mij is het wat aan de kleine kant vandaar dat hij voor mij een grotere uitvoering heeft geprint. Dit figuurtje is geprint op een Anycubic Photon Mono X met Elegoo Resin. De pijlen vond ik niet strak genoeg dus die heb ik vervangen door koperdraad. Het figuur is geschilderd met marterharen penselen van Rotmarder-Kolnsky nummers 2/0, 0 en 1 en ook nu weer enamel van Humbrol en Revell, vaak aangelengd met terpentine.
De 1/24 Warrior is via Ali Express gekocht en dan weet je niet of dit überhaupt een merk is of misschien wel gekopieerd is. Het is wel goed gegoten, een grappig model met wat losse onderdelen. Leuk tussendoortje. Ik heb het met de gebruikelijke verftechniek behandeld."
Johan Vester: 1/20 Tamiya Tyrrell 020
Brian Kirwan: ”De 1/48 ICM kit van de MiG 3 'Za Rodinu' dateert uit 1999. De MiG zat in een 'Baltic Fleet Aviation' set, samen met een Spitfire Mk IX en Yak 7B. Het is een oude ICM kit met veel onderdelen en een complexe opbouw van de hoofdonderdelen - zo zijn er negen onderdelen voor de vleugels. Als bouwer moet je de tijd nemen zodat de fraaie lijnen van de MiG tot haar recht komen. Ik had meerdere bouwverslagen gelezen en wist ongeveer waar de problemen zitten. Uiteindelijk heb ik maar in één hoek een beetje plamuur hoeven gebruiken. Het interieur is redelijk vol, verder een behoorlijk complete motor, dus het is al met al best een knappe kit. Het enige dat ik heb aangepast, is het aanbrengen van klinknagels aan de binnenkant van de vleugels en een lamp in de vleugelrand. De piloot en het hulpje zijn afkomstig uit de kit, samen met een uitgebreide veldwerkplaats. Er zijn best mooie MiG schema’s, maar uiteindelijk heb ik een representatief schema gekozen in plaats van een exotischer voorbeeld. De kleuren zwartgroen en donkergroen voor de bovenzijde, en lichtblauw voor de onderzijde, heb ik zelf gemengd met Tamiya verf en gespoten. Verwering heb ik beperkte tot een dikke wash. De kit decals zijn vervangen door die van HAD MiG3 (48131). De kit is van een vroege MiG die door de Duitsers buitengemaakt in 1941. Foto’s van het origineel laten zien dat die is versierd met de gebruikelijk kreet 'Za Rodinu' (voor het moederland). Ik heb niet kunnen achterhalen welke eenheid dit is. Het diorama is een doosje van de Action aangevuld met oase en houtstokjes voor de grondplaat. Dit project was een zogenaamde 'shelf queen' die een jaar of drie op de plank lag voor dat ik die recent heb afgerond.”
Patrick Verschut: “Mijn Frog Martin Maryland, schaal 1/72, is een project dat een lange productietijd heeft gehad en meerdere keren op de 'shelf of doom' heeft gelegen. Had ik er maar eentje van Azur op de kop getikt……De Frog-kit is van 1973 en dat zie je: grof, weinig details en opliggende paneellijnen. De mal is ook veel door andere producenten gebruikt, nadat de mal naar de Sovjet-Unie verkocht werd. Ik had me in 2015 voorgenomen dit kitje “even” te verbouwen, in september van dat jaar meegenomen naar de regioavond. In eerste instantie had ik een bommenruim en wielbakken gebouwd, de cockpit en het bommenrichtercompartiment in de neus wat ingericht. Plaatsing van de Clearvax canopies was al een dingetje door de slechte passing; naar de shelf.. Voorts zijn de opliggende paneellijnen weggeschuurd en ingegraveerd. De motoren waren prut, dus vervangen door iets wat lijkt op een Pratt & Whitney Twin Wasp, uit de reservedoos. Voorts in het proces een motorkap kwijtgeraakt.. @#$@$. Oproepen op websites en fora om een vervangend exemplaar leverden geen resultaat. Hup weer naar de shelf.. Tijdens een regioavond kijkend naar de scratch-modellen van Rob Hamann, kreeg ik inspiratie om (nu beide) motorkappen scratch te bouwen, met als basis die van een ouwe Airfix Beaufighter. Met veel zaag/vijl/schuur/plamuurwerk is dat redelijk gelukt. De dikke plastic wieldeuren en de bomluiken heb ik vervangen door exemplaren gemaakt van een limonadeblikje. Dit achter de rug hebbend, was het spuitwerk (met Xtracolor; dark earth/mid stone over azure blue) er eentje in de categorie 'appeltje-eitje'.
Wim Klerk: “Ik vond dit 1/72 model van Revell van de General Dynamics F-16 Fighting Falcon in KLu demo-uitvoering mooi vanwege het kleurenschema. De gescheurde cockpitkap is door Revell keurig kostenloos nageleverd. Het model is recht uit de doos gebouwd behalve de rookpods aan de vleugeltips. Deze heb ik zelf gemaakt ter vervanging van de standaard Sidewinders. De decals van het model zijn uitstekend en maken het model helemaal ‘af.’ Bij de bouw had ik er al rekening gehouden dat het model op een kunststof staaf geplaatst zou gaan worden, zodat het vliegend getoond kan worden. Uiteindelijk is het de bedoeling om een geschilderde achtergrond te maken waardoor het lijkt alsof de F-16 hoog in de lucht vliegt.
Een helicopter bouwen is weer eens wat anders, in dit geval de NH-90 van Revell in schaal 1/72. Het model is qua pasvorm goed. Wel is er een aantal details niet conform te werkelijkheid. Bij dit model heb ik de ruiten afgeplakt met bare-metal-foil en dat is me goed bevallen. Ook deze kit heeft een uitgebreid decalvel. Met het aanbrengen ervan ben je echt wel even zoet. Alles is gespoten met Vallejo. Aclad is gebruikt voor de uitlaten van de turbines.“
Jaap de Vries: “Nu eens een klein model op tafel, de Sikorsky UH-34J (S-58) van de Marine Luchtvaart Dienst in schaal 1/72, van Hobby Boss. De decals zijn van Flevo Decals set FD72-009. Dit mooi gedetailleerde model heb ik ongeveer elf jaar geleden gebouwd. Het verplaatsen van het raam in de schuifdeur vond ik toen een te ingrijpende exercitie.”
Paul Beukema: “Vanavond heb ik vijf modellen meegenomen. De eerste is de Morane-Saulnier MS AR-35EP2 in 1/72 van Choroszy Modelbud (resin). De Luchtvaart Afdeling van het KNIL heeft rond 1924 één exemplaar in gebruik gehad als mogelijk alternatief voor de Avro 504. De volledig resin kit heeft fijne details, maar met alle bijkomende uitdagingen zoals luchtbellen en kromme onderdelen. Om een stijver geheel te krijgen zijn, alle struts vervangen door platgerold Albionbuis. De cockpitopeningen bleken uit het midden te zitten, dit is gecorrigeerd met looddraad. Motor en motorkap aangepast naar de Indische uitvoering met extra koelsleuven. Het parasoldekkertje is afgewerkt in Tamiya TS-30 Silver Leaf voor de linnen delen en Alclad ALC-102 duraluminium voor de metalen beplating. De top coat is een mix van Alclad Semi Matte en Gloss Kote. De decals zijn afkomstig van de Dutch Decal rozettenset en de registratie van de set 72077 Dutch Props. Voor de spandraden is Ultrafine van Uschi von der Rosten gebruikt.
Dan een trio Grumman TBM Avengers van onze Marineluchtvaartdienst in 1/72. De TBM-3E2 'Easy' doelsleper (registratie U-32, witte spinner van VSQ-1) van Hasegawa heb ik gemaakt met een gescratchte lierinstallatie; deze Type G Mark 2 gondel is afkomstig van de Fairey Firefly van Special Hobby. De hekwerken op de staart zijn uit ijzerdraad vervaardigd. Decals van Dutch Decal set DDS7072.
De TBM-3W2 'Warner' radarversie is van Sword met als extra een vacform canopy van Rob Taurus in geopende stand. De decals voor de P-119 zijn van DDS7072, de blauwe spinner is van VSQ-4.
En dan de TBM-3S2 'Striker'. Dit is de 'special edition' kit van Hasegawa met resin onderdelen. De conversie is wat bewerkelijk en ik adviseer geïnteresseerden om de Sword-kit te kiezen. Die is ook flink goedkoper en voorziet in het cameragondeltje dat ik nu zelf heb moeten maken. De raketten zijn aangepast naar de oefenversie met betonnen kop. De decals voor de A-20 met rode spinner van VSQ-3 komen uit de oude set Dutch Decal 72018 en die moesten met behoorlijk wat Daco Strong decal setting getemd worden om zich naar de vormen van de Avenger te plooien. De drie Avengers zijn afgewerkt in HU-24 Glossy Sea Blue (inderdaad, Humbrol Authentics, daar had ik nog twee blikjes van staan). De paneellijnen zijn geaccentueerd met een wash van Vallejo voor Panzergrau. De hoofdwielen vond ik te iel en daarom heb ik ze vervangen door resin exemplaren van Reskit.
En dan tenslotte de Northrop-Douglas DB-8a-3N; een lichte bommenwerper die eind 1939 in dienst kwam bij de ML en tijdens de Meidagen van 1940 weinig verschil heeft kunnen maken. Desalniettemin vind ik het een elegant vliegtuig. Het MPM-model (schaal 1/72) heb ik ooit eens gebouwd gekocht op de ESM voor twee euro en recent 'opgeofferd' als testobject om, na een weekje in de ovenreiniger, eens de Real Colors verf van AK op uit te proberen. Dit pakte zodanig goed uit dat ik besloten heb om het model te restaureren en daarom de diverse ontbrekende onderdelen zoals landingsgestel en propeller heb moeten scratchen. De decals zijn afkomstig van een andere Douglas 8a uit mijn stapel ongebouwde kits, die op deze manier natuurlijk niet snel kleiner wordt… “
Rody Verkruissen:
1/48 Italeri General Dynamic F-16B Fighting Falcon
1/48 Kinetic General Atomics MQ-9 Reaper
1/48 Kinetic Northrop NF-5B
Luuk Boerman:
1/48 Airfix Gloster Meteor F8
1/48 Airfix De Havilland 82 Tiger Moth
Martin Letterman:
1/72 Airfix Bristol Bulldog Mk. II (1925 Finland)
1/72 Revell Hawker Fury (1931)
1/100 Revell Jupiter C (1958)
1/72 Revell Gloster Gladiator Mk. I (1935)
Roelof Timmerman: ‘Vanavond heb ik mee genomen mijn Revell Douglas Thor IRBM. Het is een model in schaal 1/110 uit 1958 en gebouwd in de heruitgave van 1983. Het toestel was ontwikkeld als ballistische raket voor de middellange afstand. Vijf jaar na de eerste vlucht in 1957 was het al weer achterhaald door de snelle ontwikkeling van raket-techniek in die tijd. De raket is ook als Thor-Able te bouwen, waarbij Able een tweede trap is, maar daar heb ik niet voor gekozen omdat deze combinatie niet met de lanceerinstallatie in de kit is gebruikt. De decals in de kit waren niet fraai meer en zo had ik nog een aantal oude kits met slechte decals. Ik heb deze op hoge resolutie ingescand en ben ze met het programma GIMP gaan overtekenen en netjes maken, wat gaandeweg steeds beter ging. Ik heb ze in tweevoud laten printen en ik ben tevreden met het resultaat. Al met al een leuke kit van de 'grootvader' van de familie van Delta lanceervoertuigen."
Chris van Ravesteijn: “Dit model/diorama van het Russisch vliegdekschip Admiraal Kuznetsov (Trumpeter, schaal 1/350) komt uit de nalatenschap van Rob van Basten, een gewaardeerd en langdurig lid van onze regio. Ik heb verschillende 1/350 scheepsmodellen uit de nalatenschap overgenomen om deze voor de regio niet verloren te laten gaan. Robs nauwkeurige manier van bouwen blijkt wel uit het vele gebruik van etswerk voor railingen en radars en de toevoeging van dekvoertuigen (ook etswerk) en figuren op het dek. Het airbrushwerk is ook perfect gedaan. Behalve dit model heb ik ook nog van Rob de Yamato en Ise in waterlijnuitvoering met fantastisch uitgevoerde bedrading, de Bismarck in een vitrineomkasting, de Kirov battlecruiser en de destroyer Jekaterinenburg. Rob van Basten bouwde ook militaire voertuigen en vliegtuigen. In de eerste categorie heeft hij ook het Dora spoorweggeschut van Hobby Boss in schaal 1/72 gebouwd. Dat is een stevig formaat, maar het oog wil ook wat. Er staat een aantal figuren op, maar of die door Rob er zelf zijn bijgevoegd of al in de kit zaten, is mij nog niet duidelijk.”
Hans Bosman (+)
1/700 scratchbouw drijvend droogdok
Tim van Luyk:
1/32 Revell General Dynamics F-16N
Thomas Hamann: “Mijn model is de Gundam Leopard uit Gundam Build Fighters Try van Bandai in schaal 1/144. Dit is een model in de categorie ‘shake & bake’: verf erbij en klaar is Kees.”
Rob Hamann: "Ik had behalve een model voor de regiotafel op de ESM ook wat spul meegenomen voor projecten waar ik mee bezig ben, eigenlijk misbruik voor advertentiedoeleinden. Het eerste was het maken van een 1/72 resin kit voor de Koolhoven F.K.46S, de versie voor kunstvluchten. Dat is een gecorrigeerde versie van de oude Vami kit, die het mogelijk maakt alle acht verschillende versies en beschilderingen van het vliegtuig te bouwen. Het onderzoek heeft wat tijd gekost, vooral het uitvinden hoe de kleurenschema’s er uit zagen. Eind deze week krijg ik de eerste gietsels binnen, dan kan ik kijken of alle aanpassingen werken zoals gedacht. Het uitgebreide decalsheet is al gedrukt.
Met het tweede project [waarvan helaas geen foto is gemaakt, red.] ben ik een maandje geleden begonnen. Het wordt een 1/72 kit van de Pander E, het les- en tourvliegtuig van de Rotterdamsche Aero Club en de Nationale Luchtvaartschool. Het is een anderhalfdekker en de versie die ik maak, krijgt een vijfcilinder Walter motor. Ik had de vleugels en de romp in wording meegenomen, plus een ontwerp van de decalsheet. Het is de bedoeling dat van de Pander E twee verschillende cockpitconfiguraties en twee verschillende landingsgestellen gebouwd kunnen worden.
Beide kits van HA Models zullen bij de Luchtvaart Hobbyshop te koop zijn. IPMS leden kunnen bij mij een kit in de voorverkoop bestellen. Dat was de reclame dan. Ik verwacht dat de F.K.46S over twee maanden in de winkel zal liggen, de Pander E hoop ik eind dit jaar."
Jan Edelenbos:
1/35 diorama Normandië 1944
Kees Onderwater: "Mijn Russische diorama met kanon en tractor had ik al eerder mee genomen, maar nu is hij klaar. De modellen van Trumpeter in schaal 1/35 zijn een BR-2 152mm M1935 kanon en de Voroshilovets tractor. Ik werd geïnspireerd door het zien van een YouTube filmpje van het geschut in de nadagen van de oorlog, toen het was gestationeerd ergens in de straten van Berlijn. De bijnaam van het imposante geschut was 'The Hammer of God'. De figuren zijn verfijnd door Annamarie. De ketels komen uit het H0-segment van modeltreinen en zijn zodanig verbouwd en verbonden met plastic rietjes dat het een realistische indruk geeft. De lorriekar heb ik qua spoorbreedte moeten aanpassen. Het aangebrachte puin is een stuk kleingeslagen baksteen, die eerst in een oude doek was gewikkeld. De modellen zijn flink bewerkt met airbrush en pigmenten en dat geeft een leuk resultaat."
Wim Hoogendoorn: "De KrAZ 255B van Miniman Factory is een resin kit in schaal 1/25. De vrachtwagen komt oorspronkelijk uit Oekraïne en wordt voornamelijk gebruikt als militair voertuig. Ik heb het model aangepast en er een civiele versie van gemaakt door er een betonmixeropbouw van AMT op te plaatsen. Hij is gespoten met Zero Paints."
En hierna nog wat sfeerplaatjes van de bijeenkomst.
Tekst: leden Eindredactie: Patrick Verschut Foto's: Rody Verkruissen en Patrick Verschut