Regioavond Zuid-Holland maart 2015
Als ik de menigte goed overzien heb, waren er 30 liefhebbers op komen draven. De tafel was daarom ook goed gevuld en gelukkig niet alleen vliegtuigen. Niets ten nadele daarvan, maar van andere objecten kun je ook modellen bouwen, zeg ik als vliegtuigbouwer.
Een fraaie hijskraan was weer eens iets heel anders, evenals een locomotief. Verder dit keer wel drie diorama's, te weten een U-boot basis, een stukje Market Garden van de Duitse kant en een groepje Royal Engineers bij een mijnenveld, waar de koeien onbekommerd graasden. Een Amerikaans slagschip, de Massachusetts was dit keer het enige schip, behalve de U-boten. Een zestal antieke 1/32 auto's en daarnaast een Corvette en een McLaren-Mercedes racer vormden het vierwielige segment.
In 1/48 zagen we twee KLu-modellen, een Starfighter en een F-86K, de Starfighter vol ludieke opschriften. In aanbouw een 1/32 F-15 en nog steeds in aanbouw, maar gestadig vorderend, de Fokker F.XX. 1/72 was zoals altijd de hoofdmoot: twee maal de Jet Provost in demoversies, een KLu Tiger Moth en een KNIL Curtiss Hawk, een OV-1 Mohawk, niet vaak te zien, een Jak-36 Freehand, een Ouragan en een Barougan, een Mig-21U en in 1/144 nog een Boeing 737.
Curieus waren de drie Fokker kalenders met fraaie opengewerkte tekeningen. Rob Hamann gaat die scannen en beschikbaar stellen voor wie 25 Mb wil binnenhalen. Deze keer geen lezing, dus extra tijd voor het uitwisselen van ideeƫn. Tenslotte is nog te melden dat een clubje plakkers het niet bij kijken en praten hield, maar ook productie maakte.
Dick Boogaard
Rob Hamann had decals aangebracht op zijn scratchbouw 1/72 Fokker F.XX. De rode strepen op de vleugel waren in het echt smalle strips linnen, die met rode dope aangebracht waren over naden in de houten constructie. Verder liet Rob alvast een voorproefje van zijn presentatie van april zien, in de vorm van een 'dummy' Fokker D13 die als voorbeeld zal dienen van het bespannen.
Luuk Boerman had een 1/48 Hasegawa F-104G voorzien van zijn eigen bijzondere decals, toen de D-8337 met de bijnaam 'Dusty' 3000 vlieguren gehaald had. Eveneens voorzien van zijn Dutch Decals was een Revell 1/48 F-86K, gebouwd van een F-86D met een F-86K romp van het Franse merk MustHave. Luuk was erg tevreden over die romp, die precies dezelfde stijl van paneellijnen had als de F-86D.
Patrick Verschut had de oude Italeri 1/72 Gotha 242 uit 1974 gebouwd met een smakelijke 'Haifischmund'
Dick Boogaard bracht, zoals gebruikelijk, vier stuks 1/72 modellen mee. Allereerst een Heller Dassault MD 450 Ouragan van de IDF/AF, vervolgens een Barougan (Ouragan met speciaal landingsgestel) in Franse kleuren van Valom, daarna een Amodel Jak-36 Freehand (een vroege VSTOL proto) en als laatste een MiG-21UM in DDR kleuren van Aeroteam.
Jaap de Vries liet twee resin CMR 1/72 Jet Provost T4s zien. De eerste was in de uitvoering 'The Macaws', een team van het Manby College of Air Warfare dat van 1968 tot en met 1973 actief was. De tweede was van de 'The Red Pelicans' van de Central Flying School, actief van 1962 tot en met 1973.
Remko Stehmann had de weg naar onze regioavonden gevonden, en liet zijn Revell 1/32 F-15B Eagle in aanbouw zien. Het model gaat geschilderd worden in 'Bicentennial' kleuren.
Rob van Basten had de Trumpeter 1/350 BB-59 Massachusetts gebouwd en gedetailleerd met een foto-ets set van White Ensign Models.
Rody Verkruissen toonde drie 1/72 modellen. Allereerst de Hasegawa OV-1 Mohawk, vervolgens een Monogram Curtiss P-6 Hawk die verbouwd is naar de export-versie voor het KNIL, en als laatste de nieuwe Airfix Tiger Moth. Over de verbouwde KNIL Hawk wist Rody te vertellen dat de aanpassingen zijn gemaakt met plaatjes plastic, op maat gemaakt door vijlen en schuren. De decals zijn uit de spare box. Als referenties gebruikte hij foto's, een Engels boekje met de geschiedenis van dit toestel, en een model dat zijn vader al eens gemaakt had.
Jan de Wit had een oudere Airfix 1/144 737-200, die al jaren 'bijna af' op de plank lag, met de kwast gelakt met Humbrol Clear Gloss Varnish. Het resultaat was verbazingwekkend strak, zoals in de reflecties van de verlichting te zien is.
Chris van Ravesteijn had een 1/144 diorama van een onderzeebootkade en een droogdok overgenomen van Pieter Beneken Kolmer, dat deze in 2013-2014 had gebouwd. De duikboten aan de kade zijn een Type XXI van Revell (groot) en een Type XXIII Kusten-U-Boot van Trumpeter (klein). Het slepertje en dekschuit zijn van Artitec (1/160). De wagens komen van Herpa (1/160), de figuurtjes zijn van Preiser (1/160) en Dragon (1/144), de torpedos op de kade komen uit de Revell Type XXI kit, diverse accessoires zijn van Faller (1/160). In het droogdok staat eveneens een Type XXIII van Trumpeter, de dieselmoter achterin het droogdok komt uit de Revell Type XXI kit. Het model is op de ESM te zien geweest, en er is ook een artikel over verschenen in Modelbouw Magazine.
Frans Verkruissen toonde weer een serie Airfix 1/32 auto's uit de jaren zestig. In een hoefijzervormige opstelling stonden een MG B, Ford Cortina Lotus, MG 1100, Volkswagen 1200 Kever (niet gefotografeerd), Vauxhall Viva (een broertje van de Opel Kadett A) en Triumph TR4A. De Triumph en de MG hadden ook een motorblokje onder de losse motorkap.
Reinhold Boogaard had zijn Revell 1/24 McLaren-Mercedes MP4/12 meegenomen.
Wim Hoogendoorn had Revells 1/25 1969 Corvette gebouwd. Revell levert het model met moderne grote velgen en koolstofvezel decals op de motorkap.
Reinhold Boogaard had ook een Tamiya 1/24 Renault Alpine en een Monogram 1/24 1955 Chevrolet Belair 'funny car' meegenomen.
Annamarie Jongbloed had een oudere Revell 1/87 kit gebouwd: de Baureihe 038 locomotief met tender.
Jan Edelenbos bracht twee 1/35 diorama's mee. De eerstgetoonde liet British Royal Engineers zien die met mijnen in de weer waren, de tweede was een Market Garden scene.
Kees Onderwater had een 1/35 'Mohr & Federhaff' kraan gebouwd voor het grote treindiorama. De kit bestond uit onder andere lasergesneden triplex onderdelen.
Kijken, kletsen en bouwen vulden de rest van de avond.
Verslag: Dick Boogaard, Rob de Bie / Foto's: Rody Verkruissen