Onze vaste verslaggever Dick Boogaard was afwezig, dus direct door naar het fotoverslag.
Opmerking: de IPMS website laat de foto's verkleind zien. Als je de pagina vergroot tot 130% zie je de foto's in volle resolutie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de toetscombinatie Ctrl en +
Luuk Boerman bracht drie modellen mee. De bovenste was Aurora in 1/48 P-40 Flying Tiger die hij precies zo gebouwd als in 1960. Het model had dezelfde lijmsporen, uiteraard geen verf, en de decal van het standaardje had hij net als toen onder de neus geplakt (nog net zichtbaar onder de haaienbek). De middelste foto toont de MRC 1/48 S-58 in aanbouw. Voor een MLD-versie moet je het raampje in de schuifdeur verplaatsen. De decals zijn van set DD48068. Onderaan de Hobby Boss 1/48 F-84F Thunderstreak in de markings van 312 squadron. Dit squadron had de atoomtaak ('strike' in NAVO-taal), vandaar de lege pylon links-binnen, want daar moest 'de bom' hangen. Deze asymmetrische configuratie werd alleen door de Volkelse squadrons gebruikt. De decals zijn van set DD48043.
Rody Verkruissen had een Italeri 1/48 HH-60J Jayhawk in de kleuren van de U.S. Coast Guard gebouwd.
Patrick Verschut had een Supermodel 1:72 Reggiane Re 2000 Falco I meegenomen, die hij dit voorjaar had gebouwd. Het is een oud model van begin jaren zeventig met opliggende lijnen en een nagenoeg lege cockpit. Hij had de kit lang geleden bij schuurverkoop van de Luchtvaarthobbyshop gescoord. De ontbrekende luchtinlaat bovenop de motor had hij zelf moeten maken. Het model is verder recht uit de doos gebouwd.
Nick van der Windt toonde zijn Revell 1/144 Boeing 747-400 in KLM kleuren. Hij had het model gebouwd naar aanleiding van een reis samen met zijn moeder naar New York afgelopen oktober. Ze vlogen op de terugvlucht met de PH-BFR, die twee weken later uit dienst genomen werd. Momenteel staat het toestel op Twente voor ontmanteling. De kit was een van de slechtste die Nick ooit gebouwd had, en vergde veel werk om alles passend en stevig te krijgen. Het KLM blauw is een zelf gemengde kleur, net als het off-white op de onderkant. De decals zijn van Draw Decal en Authentic Airliner. De bouw heeft mede door hechtingsproblemen van de verf zo'n zes maanden gekost.
Frits Krieg had een Fujimi 1/48 Messerschmitt 110D-3 recht uit de doos gebouwd zonder aanpassingen. Het echte toestel werd gevlogen door Majoor Schulze-Dickow, commandant van III/ZG 26, en was gestationeerd in Middellandse-zeegebied in 1941.
Leo Ripken liet zijn 1/4 Pratt & Whitney Wasp 9-cilinder stermotor zien. Het is een 'visible engine' model met transparante cilinders en krukkast. Het is oorspronkelijk van Renwal uit de jaren zestig, en daarna door Revell in 1981 opnieuw uitgegeven in de 'History Makers' serie.
Rob Hamann had al zijn F.K.43s meegenomen. Bovenaan de naoorlogse Fokhoven, een herbouw door Fokker van het Koolhoven ontwerp van voor de oorlog, in rood en zilver Frits Diepen uniform. Het is in scratchbouw uitgevoerd volgens NVM-tekeningen, de bouwduur was 10 weken. In het midden de oorspronkelijke F.K.43 van Koolhoven die in de dertiger jaren als taxivliegtuig bij de KLM vloog, eveneens in scratchbouw. Het rompachterstuk en de cabinewandjes waren (vrijwel) hetzelfde als die van de Fokhoven. Met de ervaring met de Fokhoven duurde de bouw nog maar zeven weken. Onderaan als meeropbrengst een resin kit, nog in aanbouw, in zijn naoorlogse Nationale Luchtvaartschool jasje. Dat vliegtuig had van 1940 tot 1945 overwinterd bij de RAF in Engeland, nadat het voor de oorlog nog met oranje driehoeken had gevlogen.
Rody Verkruissen had nog een model meegenomen: de Trumpeter 1/48 Hawker Sea Hawk. De decals voor het oude schema van de 'Royal Navy Historical Flight' zijn bij elkaar gezocht: van de Falcon vacform komen de spelkaart en de grote registratie (waarvan de letters/cijfers in een andere volgorde gezet zijn), de rest komt uit de sparebox.
Jaap de Vries had drie modellen meegenomen. Bovenaan de MBC Models / IPMS 1/72 Supermarine Spitfire Mk.9 uit de jaren tachtig, met de doos in de achtergrond. Dit model was recht uit de boos gebouwd in KLu kentekens. Het tweede model is een Airfix 1/72 NA P-51D Mustang, een relatief nieuw model dat goed te bouwen is. De decals zijn van Dutch Decal voor een KNIL uitvoering. Het derde model is een Aki Products 1/72 Hawker Sea Fury, een prachtige resin kit met uitstekende passing en erg gedetailleerd. De markeringen zijn voor de 'Aerobats' van 860 squadron MLD, van Dutch Decal.
Tim van Luijk, onze jongste bouwer, had de Revell 1/144 F-5E Tiger II gebouwd en zijn eigen kleuren gegeven. Dit is het derde vliegtuig dat Tim heeft gebouwd. De bouwtijd is ongeveer twee maanden geweest, dit omdat Tim tussendoor vol overgave ook aan andere projecten begonnen is.
Edu de Roos had twee Revell 1/32 Lightnings naast elkaar gebouwd, recht uit de doos. De bovenste had hij in de beginperiode van Ebay gekocht voor veel te veel dollars, waarbij hij moest opboksen tegen verzamelaars. Het was een doos uit 1987 met vergeelde decals. De onderste is een P-38J 'Droop Snoot' en nog ouder dan de eerste. Deze doos (H-262) had een bouwbeschrijving zonder afbeeldingen, best een uitdaging. Op de derde foto een Italeri 1/35 M8 Greyhound, ook recht uit de doos gebouwd, in de uitvoering van de US Army in Frankrijk 1944. De omcirkelde ster achterop was lastig aan te brengen, maar eenmaal in drie delen geknipt, en met veel softener, is dat toch gelukt.
Ruud van Zoomeren had de Landsverk 182 van het Finse leger gebouwd, in de uitvoering van 1940 met zwarte Hakaristi's (Finse hakenkruizen). Ruud vertelt: "Deze pantserwagen was de enige in het Finse leger in de Winteroorlog, en is gebruikt tot eind 1941. Door het grote aantal buitgemaakte Russische pantserwagens zijn er niet meer besteld. Het merk is onbekend. Het resin model had weinig onderdelen en was van een bedenkelijke kwaliteit. De resin was onvoldoende uitgehard met veel bellen en oneffenheden, die niet helemaal te corrigeren waren. Details zoals de machinegeweren heb ik zelf gemaakt en de luchtdoelmitrailleur is van een Poolse kit geweest. Ik heb de verf gebruikt van Revell, namelijk Olivgrün. De echte kleuren zijn niet bekend, maar dit was een veelgebruikte kleur in het Finse leger, dus vandaar. De decals zijn van het merk Aleran Miniatures van de Michigan Toy Store uit Detroit USA. Uiteindelijk is het een model geworden van Wargame kwaliteit. Meer kon ik er niet van maken.."
Jan Edelenbos was bezig met een 1/35 diorama van een Russische straat.
Joost Hijdra was een 1/35 Panther tank aan het ombouwen met een kraan voor Warhammer games. Onderaan 'Gloomtide shipwreck' van Games Workshop, nog ongeschilderd.
Frans Verkruissen vertelt: "Het verhaal van deze vier modelletjes begon met een advertentie op Marktplaats: een stapeltje wrakken van 1:32 modellen, bovenop lag een gele Stutz en ernaast een Fiat, onmiskenbaar een product van Gowland / Revell. Dan moet je weten dat Gowland & Gowland de eerste plastic bouwmodellen voor Revell heeft gemaakt: de 'Highway Pioneers' die vanaf 1951 uitgebracht zijn. In die tijd werd acetaat gebruikt in plaats van polystyreen. Acetaat vervormt met de jaren, de meeste oude modellen zijn zodoende krom. Na een geaccepteerd bod kwam het spul een week later binnen. Het waren negen stuks, met allerlei losse onderdelen en figuurtjes: een Stanley Steamer 1907 van Midori, vier oude Airfix modellen, en jawel, vier Gowlands! Het waren in volgorde van de foto's: een Stutz Bearcat 1914 (geel), een Mercedes 1913 (grijs), een Fiat Tourer 1916 (blauw) en een T-Ford Roadster 1910 (zwart). De Mercedes is zeker van acetaat, want hij stond met een kromgetrokken chassis zeker 6 millimeter open aan de voorzijde, verder was hij aan alle kanten scheef. Ik heb het chassis zo goed mogelijk recht gemaakt door op een strategisch punt de bodem in te zagen en op te vullen met een dunne plastic wig. Het scheve heb ik maar zo gelaten, je mag wel ergens aan zien dat het een model van 60 jaar oud is! Hierna heb ik allerlei kleine onderdeeltjes bijgemaakt: wielmoeren, reservewiel, raam voor T-Ford, enzovoorts. Ik heb de Mercedes en de Fiat geschilderd met de oude vertrouwde Humbrol. Bij de Stutz en de T-Ford heb ik de koetswerken schoongemaakt en opgepoetst, daarna de details en radiateurmantels opnieuw geschilderd. Vervolgens heb ik de chauffeurs geschilderd. Normaal laat ik ze achterwege, maar bij deze modellen horen ze er gewoon bij. Al met al ben ik bijzonder blij met deze nieuwe aanwinsten."
Annamarie Jongbloed had deze avond weer drie kleine Citroën-modellen meegenomen. Vooraan de nieuw Ace Models 1/72 Citroën Traction Avant 11cv in de uitvoering van het Franse verzet. Ze had de koplampen zelf voorzien van lenzen, het model is in camouflagekleuren en verzetstekens geschilderd. Erachter staat de MGM resin 1/72 Citroen Traction 11 BL Fourgonette uit 1939, zoals gebruikt in het Franse leger, in camouflage geschilderd. In de tweede foto: de MGM resin 1/72 vrachtauto met lading is een van de eerste bedrijfsvrachtauto's van Citroën, uitgebracht rond 1930, 1,5 ton zwaar en gemaakt van staal.
Kees Onderwater had twee scratchbouw onderdelen meegenomen voor zijn grote 1/35 treindiorama. Rechts een kippenhok gemaakt van balsa en modelgaas, links een uit styreen opgetrokken 'Wartesignal' inclusief verlichting.
Edu de Roos had ook een 1:32 (54 mm) figuur meegenomen. Edu vertelt: "Het juffertje heet Katie en draagt het uniform en uitrusting van het 95th Rifles Regiment te Waterloo. Ik las een artikel in 'De Tinnen Tafelronde' (een publicatie van de Nederlandse Stichting voor Modelfiguren waar ik ook lid van ben) over de pinup-achtige figuurtjes uit de serie Hot & Dangerous van Wargamer Games Studio. Deze pin-up figuurtjes zijn gestijld door kunstenares Monika Sochacka en verder uitgewerkt door 3D vormgever Lukas Krysa. Ze zijn ook in 28 mm te verkrijgen en kan je kiezen voor tin of resin. Alhoewel ik ook veel in tin doe heb ik nu gekozen voor resin. Een setje bestaat uit circa 8 tot 10 onderdeeltjes. Op de website heb ik meteen zeven doosjes besteld en ik had ze supersnel in huis."
Wim Hoogendoorn had twee Bandai 1/12 Star Wars figuren gebouwd: bovenaan Darth Vader en onderaan K-2SO uit de film Rogue One. De modellen zijn recht uit de doos gebouwd, Wim heeft geen lijm of verf nodig gehad. Je kunt kiezen tussen stickers of water transfers. "Het bouwt bijna als Lego" aldus Wim.
Regiocoõrdinator Chris van Ravesteijn telde 29 of 30 aanwezigen, het was dus weer gezellig druk.
Het biljart was weer goed gevuld met overtollige modellen van leden en de spullen van Ted's RC Shop.
Vorig jaar heeft een groepje leden gezamenlijk een vacform-machientje van Ebay gekocht. Jeroen Schuurman was er nu mee aan het experimenteren.
Tekst: leden / Eindredactie: Rob de Bie / Foto's: Rody Verkruissen en Patrick Verschut