Ondanks wegomleggingen wisten zo’n 25 liefhebbers de weg weer te vinden. Helaas was de modellentafel wat mager bezet, maar er waren wat merkwaardige dingen te zien. Om met het niet-vliegende segment te beginnen, een monster met twee kanonnen, dat volgens de toelichting in schaal 1:6 was. Omdat niemand het origineel kent, nemen we dat maar aan. Nog zo’n monster stond er, ook 1:6. Een autolaadkraan in 1:24 krijgt nog een vervolg in de vorm van de bijbehorende vrachtwagen. Een andere vrachtwagen trok ook de aandacht door enorm veel chroom en een bonte beschildering. Dit vehikel heette F450 Fighter en de schaal was 1:24. Twee tanks, een uit WO1, een Mark V en een Sherman Fury uit WO2, beide in 1:35. Verder een klein diorama met een Pontiac Plymouth. Tenslotte een schip, een sleepboot in 1:144 Fairplay III geheten. Dan het gevleugelde deel. In 1:72 de Fokker S.13, waar volgens Rob veel lood en wat verbouwing aan te pas kwam, maar wel een unieke verschijning. Verder in 1:72 een Caudron 635 en de combinatie White Knight en Spaceship One. Schaal 1:48 was ruimer vertegenwoordigd met een Hunter T7 KLu, een NF-5A en een F-86 Sabre in Argentijnse demokleuren, een F6F en een Spitfire. Uiteraard werd het overleg en de planning voor de ESM voortgezet, want de klok tikt.
Dick Boogaard
Opmerking: De IPMS website laat de foto's verkleind zien. Als je de pagina vergroot tot 130% zie je de foto's in volle resolutie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de toetscombinatie Ctrl en +
Dan het fotoverslag. We hadden vanavond een 20-tal modellen en diorama’s op de tafels staan; met name het vliegend werk en wat rijdend en varend materieel. Zoals gebruikelijk laten we ze zien van recht naar links.
Patrick Verschut: “Als je WO II bouwt horen daar natuurlijk ook Franse kisten bij. 25 Jaar geleden had ik al eens een Heller Dewoitine 520 gebouwd; een doorkijkkist van geen wielbak naar geen cockpitinhoud. De kleuren waren gebaseerd op de mogelijk weinig accurate Helleropgave van eigen verfkleuren en die van Humbrol. Recent heb ik er eens een trainings- en communicatietoestel bij gepakt; de Heller 1/72 Caudron 635 Simoun. Een simpel kitje van eind jaren ’70 met 25 onderdelen waaronder in ieder geval een cockpitvloer, stoelen, stick en instrumentenpaneel. Heller geeft alleen een vooroorlogs kleurenschema, dus voor de WO II variant is wat fantasie nodig. De juiste kleuren zoeken lijkt eigenlijk de grootste uitdaging bij dit model. Als je je baseert op gerestaureerde (museum)toestellen en je vergelijkt dat met hetgeen IPMS Stockholm aan kleur opgeeft, met het Humbrol Color System boek, met kleuropgaven Hasegawa-kisten, of Heller-producties, dan loop je hopeloos vast in een moeras van verschillende kleuren. “Zoek het maar uit”, lijkt het motto. Zo gezegd, zo gedaan. Op het oog maar wat kleur gezocht bij museumkisten en daar wat van gemaakt. Veel de Franse decals uit mijn reservedoos waren niet in register. Bij de LHS een setje gekocht van Berna Decals. Die zijn gelukkig wel in register, alleen willen ze – ondanks erg lang soppen in Micro Sol - maar niet in de naden zakken. De paar oorspronkelijke Heller decals zilveren lekker, dus alles bij alles een matig eindresultaat.”
Rob de Bie: “Dit is mijn Hasegawa F-4 Phantom 'eggplane'. Ik had 'm niet meegenomen om op de modellentafel te laten zien, omdat het nog niet helemaal af is. Maar aan het begin van de avond leken er bijna geen modellen te zijn: er stonden er maar twee! Zodoende heb ik 'm toch maar tentoongesteld. Het model is qua vormen behoorlijk aangepast, want ik vond het ontwerp niet echt mooi. Het model is in een avond gespoten met MRP verf en gedecald. De decals zijn een allegaartje: zelf-geprinte Alps decals, Microscale decals en door SpotModel geprinte custom decals. Ik moet de piloten nog toevoegen, en het modelletje op een standaardje zetten.”
Dick Boogaard: “Mijn model, de Amodel 1/72 White Knight & Space Ship 1 was een lastige klus. Zo hadden de vleugelsegmenten geen aanhechtingspunten, die moest ik dus zelf maken. De eigenaardige vorm van vooral de White Knight maakte de verdere bouw ook niet makkelijk. De twee doorzichtige neussecties hadden geen markering voor de vele raampjes, dus heb ik die met uitgestantste stukjes tape uitgespaard. Maar als het klaar is, ben je toch tevreden.”
Jaap de Vries: “Deze keer heb ik meegenomen naar Rijswijk een Hasegawa 1/48 F-86F-40 Sabre. Zoals te verwachten van Hasegawa is dit weer een prima te bouwen model. Verder heb ik gebruikt een Eduard cockpit set en Aerocalcas decals. Daarmee heb ik dit toestel gemaakt in de uitvoering van Cruz Del Sur uit Argentinië, 1962.”
Rody Verkruissen
Airfix 1/48 Hawker Hunter T7
Kinetic 1/48 NF5A
Rob Hamann: “Ik had het resin LiftHere 1/72 model van de Fokker S.13 meegenomen, de crewtrainer die de Luchtmacht niet kon bekoren, omdat onze Amerikaanse vrienden vrijwel gratis Beechcraft toestellen beschikbaar stelden. De resin onderdelen zijn van goede kwaliteit, wat niet gezegd kan worden van het vacuüm gevormde glaswerk, dat te klein was om netjes op het model te passen. Ook de propellers hebben niet de juiste vorm en de motorkappen hebben een verschillende diameter. Voor die laatste foutjes komt binnenkort een aftermarket setje beschikbaar. Ik wilde het model bouwen in zijn civiele pakje en niet als de pseudo militaire versies die in de kit zitten. Dus dat was het eerste wat ik gedaan heb toen ik het model binnen kreeg: een decal set voor de PH-NEI tekenen en laten printen. Daar was meer belangstelling voor, dus die is nu ook gewoon te koop. Op een aantal punten heb ik het model gewijzigd. De toegang tot de glazen neus is overeenkomstig de werkelijkheid aangepast, de cabine is voorzien van meubilair en de cabinedeur open gezet, alle roeren zijn losgemaakt en er zijn landingskleppen zelf gemaakt. Een laatste verbetering is aangebracht aan het hoofdlandingsgestel; de wielas is verplaatst naast de poot zelf, iets wat in resin niet stevig genoeg te realiseren is (ik heb dat dan ook van messing gemaakt). Overigens hebben de landingsgestelpoten een metalen kern, wat echt wel nodig is voor dit relatief zware model. De bouw leverde niet veel problemen op. Eigenlijk was het lastigste het uitlijnen van vleugels, stabilo en kielvlak (dus de romp). Het is waarschijnlijk het beste eerst de stabilohelften aan de romp te lijmen, goed loodrecht op het kielvlak, en daarna de vleugels uit te lijnen t.o.v. het stabilo. En ja, dan het slecht passende glaswerk. Dat was hoofdzakelijk een kwestie van de slechte passing zo veel mogelijk te camoufleren. Ik heb het model met de kwast geschilderd. De decals pasten prima, een meevaller, want dat scheelt een hoop commentaar van kopers van de decalset. Het is een levendig model geworden, ik ben best tevreden met het resultaat.”
Luuk Boerman
F6F
Spitfire
Edu de Roos
Revell 1/144 Fairplay III havensleepboot
Thomas Hamann: “Mijn kit is de Aoshima 1/32 kit Japanse decorated truck gebaseerd op een Mitsubishi Fuso Fighter 4 ton truck. Ik heb een aantal dingen veranderd aan de hand van overgebleven onderdelen van voorgaande kits en verschillende accessoiresets. Je moet daarbij denken aan een andere bumper, de dakbak is vervangen en een koelunit en aanverwante zaken zijn toegevoegd. Ook heb ik spatlappen aangebracht en het interieur opgeleukt. De kit is geschilderd met Tamiya spuitbusjes.”
Wim Hoogendoorn: “Ik heb nu twee modellen meegenomen. Allereerst de Revell 1/25 1970 Plymouth AAR Cuda die ik recht uit de doos heb gebouwd. Vervolgens heb ik het model gespoten met Tamiya en afgelakt met Zero Paint 2K glans lak. Het andere model is een KFS resin HIAB autolaadkraan uit Engeland, die ik heb aangepast zodat hij gaat passen op de Volvo vrachtwagen. Aan de laadkraan zijn veel details toegevoegd. De kraan is gespoten met Tamiya lak.”
Walle Oppedijk van Veen: “Ik heb de Meng 1/35 Mark V gebouwd; de iconische zware tank uit WOI. Het blijft eeuwig zonde dat het gehele interieur (motorblok, radiator, brandstof- en watertank, zitplaatsen, brandblussers, munitierekken, versnellingsbak, krukas, en dergelijke) dat meer dan de helft van de in totaal ca. 500 onderdelen (excl. tracks) omvat, totaal onzichtbaar is. Ik heb wat luiken opengelaten maar dat helpt niet echt. Hoe leuk het ook was om het interieur goed te maken, het blijft jammer dat je er zo weinig van ziet. Het merk Meng is voorlopig ook niet van plan een opengewerkte variant met bijvoorbeeld een transparante zijkant te introduceren. Al met al een mooi project dat door de fraaie detaillering en kwaliteit een genoegen was om te maken: een aanrader. Ik heb het bouwseizoen 2020-2021 afgesloten met een Italeri 1/35 Sherman, de Fury, die van de film met Brad Pitt. De tank laat zich eenvoudig recht uit de doos (no.6529) bouwen. Het werk zit vooral in alle toeters en bellen die op en aan de tank hangen. De manschappen woonden op en in de tank gedurende vele weken, en dan heb je wat mee te slepen. Ik heb gekozen voor een wintercamouflage uitvoering met wat sneeuw. Als basis eerst een laag zwarte primer met als tweede laag olive drab van Tamiya (TS 5). Vervolgens voor de camouflage witte elementen van Vallejo (no.001) verdund met 10% “washable agent” van AK (no. 236) aangebracht en met een natte kwast uitgesmeerd over het tankoppervlak De groene onderkleur schijnt dan weer door het wit en geeft daardoor een sleetse grijzige indruk. Een papje houtlijm met water en sneeuwvlokken van Green Stuff World om wat sneeuw hier en daar te voegen, en dat spaarzaam aanbrengen, en waarachtig, het ziet er aardig winters uit. Om met Ted Spinders te spreken; niet te veel wit want anders ziet het er uit als speelgoed en wees terughoudend met sneeuw want het is geen kerststukje. Voorwaar!”
Mike Roelofs: “Mijn diorama is een garage met inhoud. De garage bestaat uit een fotolijstje, foamboard en onderdelen van 2 Fujimi 1/24 kits; Garage Tools en Tools Remix. De vloer is van 'gewoon' papier die door het glas van de fotolijst een hoogglans uitstraling krijgt. De verschillende auto-onderdelen komen uit de doos met niet gebruikte voorraad. Het diorama wordt gemaakt om mijn verzameling civiele voertuigen op een originele manier op de foto te kunnen zetten. In de garage staat de in aanbouw zijnde Revell 1/24 Pontiac Firebird als voorbeeld. De beoogde einddatum van het project is eind 2022.”
Kees Onderwater: “Ik heb het tweede figuur meegenomen uit een serie van drie. Het eerste figuur had is tijdens een eerdere regioavond ons al laten zien. Dat was de Horizon 1/6 Weerwolf uit de Dracula film van Bram Stoker. Nu heb ik de Bat (vleermuis) versie meegenomen die ik al enige tijd geleden in elkaar had geplakt en in de primer heb gezet.Het werd nu toch wel eens tijd worden om hem zijn werkelijke kleuren te geven. Met verschillende Vallejo verfjes geschikt voor de airbrush, verfbare Vallejo en olieverf voor het drybrushen heb ik mijn fantasie er op los gelaten. Het wordt een angstaanjagend geheel, ook omdat ik er nog een klein diorama achter ga maken met een kerkermuur. “
Jan Edelenbos Mission Models 1/35 German Sd. Kfz 553 Ausf. Vierfüssler “Kaiser Käfer”
En ter afronding nog wat sfeerbeelden uit het zaaltje van Inter Amicos.
Tekst: leden / Eindredactie: Patrick Verschut / Foto's: Rody Verkruissen, Patrick Verschut