Tijdens de regiomiddag bij Willem in Beuningen bracht Rob het onderwerp ter sprake. In 2014 is het 70 jaar geleden dat het zuidelijk gedeelte van Nederland bevrijdt werd, m.n. de operatie Market Garden. Aandacht daarvoor op de ESM 2014 als onderwerp voor de IPMS Zuid-stand aan Hell's Highway. Dit was de Rijksweg 69, de smalle weg die de geallieerden moesten gebruiken om de bruggen over de grote rivieren te bereiken. Godfried was ooit al eens hier aan begonnen maar kon het niet afmaken.

Ondergrond HHW 44

    De bouwplaat van Godfried

Nu pakweg 5 jaar later komt zijn bedacht scenario weer boven water. Nu met 8 man assistentie bij research, renovatie en afbouw. Dat diorama gaat er komen! Er zijn inmiddels wel enige aanpassingen gedaan ten opzichte van Godfries's eerste gedachte bij het diorama. In sommige opzichten dichter bij de waarheid en op andere punten zijn er consessies gedaan. Voor 1/76 redelijk tot behoorlijk gedetaileerd. Dit is voor regio Zuid zeker ook een uniek project. Men woont namelijk ook niet naast elkaars voordeur of wipt zomaar even bij elkaar aan. Maar wij willen hiermee ook diegene herdenken die onze bevrijding toen mogelijk hebben gemaakt en daarbij ook het ultieme offer brachten.

Er wordt inmiddels hard aan gewerkt. Mede dankzij HobbyTime (de Airfix-vertegenwoordiger) en Revell Duitsland, beide via contacten met Gert kon nog eens het missende materiaal toegevoegd worden.

Een impressie van de voortgang met foto's gaan we in dit artikel weergeven.

Sherman Hussars 1944 1

   Foto's beschikbaar gesteld door Arie Vos

Sherman Hussars 1944 2

Sherman Hussars 1944 3

StuGIII 2

   Foto's Hans Oostendorp

StuGIII 3

 

StuGIII Pak40

Ook volgen er nog kitreviews en andere mogelijke wetenswaardigheden. We hebben een hele groep bouwers en researchers.

Momenteel zijn Godfried en Rob met de Diorama-ondergrond bezig, Arie met 5 Shermans en Typhoons, Hans, Godfried, Gerard en Maarten. ieder een Sherman, Hans verder een Willy Ambulance Jeep, Stug III, Pak40 en Duitse manschappen, Gerard doet verder 2 Dingo's, Mario 2 Bedfords QLT en QLD, Maarten v.G. met 2 Brencarriers en een Willy Jeep.

De grondplaat meet 90 bij 90cm waarop een boerderij, Hell's Highway, bebossing en de nodige voertuigen en figuren. De situatie geeft een beeld van net na de beƫindiging van de gevechten.

Update 25 mei 2014.

Inmiddels is er weer veel werk verzet. Rob heeft hard aan de boerderij en grondplaat gewerkt. Nu met een groot aantal voertuigen kon een vooruitblik gedaan worden.

farm 2

  Gebouwd en beschilderd door Rob!

IMAG1688 2

  De productielijn geallieerde voertuigen van Arie.

IMAG1696 2

  Een eerste indruk! Nog geen bomen, Die komen nog.

IMAG1701 2

  In de open lucht.

IMAG1708 2

  Rob verstevigd de ondergrond.

IMAG1705 2

   White halftrack. Er komt een tweede bij.

DSC02576 2

  Ook de ambulance kan niet ontbreken.

 

IMAG1692 2

  Gebouwd en beschilderd, ook door Rob!

IMAG1694 2

   Wat hoort hier niet thuis, Arie?

Dit artikel zal regelmatig bijgewerkt worden. Wil je ons blijven volgen dan kom langs op de site.

Overige foto's en verslga door Hans Oostendorp