Zondag 27 april 2014. Lekker lenteweer, máár alleen in ’t zuiden van Limburg. Toen wij uit Gelderland vertrokken regende het nog pijpenstelen. Gelukkig kwam het mooie weer ons tegemoet en was het op de terugweg wel weer mooi. Tot zover het weerbericht.

Zaten wij vorige keer in de noordelijkste uithoek van regio zuid, nu zaten we onderin de regio. In Beek nabij Maastricht bij Peter. Op tijd belden we aan.

En terwijl Peter koffie zette vlogen de roddels al snel over de tafel. Over de modellen, niet wie ze bouwen! Voor Peter leuk dat men uit de verre omgeving naar hem toe kwam. Een beetje teleurstellend was de instroom uit Limburg zelf. Peter mag je onderhand een voorbeeld noemen van de nette modelbouwer. Na wat verkooprondjes had hij niet veel modellen meer in voorraad, een kastje vol en een enkele doos ernaast. Laten het er 20 zijn geweest. En natuurlijk had Peter ook nu wat in de verkoop. Vele boekwerkjes, zoals Osprey en meer gedateerde die hij dubbel had of gewoon kwijt wilde.

Natuurlijk wisselde bij hem ook de modelbouwkoers van richting en onderwerp. Niet in de laatste plaats lag en stond er ook wat militairia schaal 1 op 1 te bekijken.

Na de koffie begon de tafel ook vol te raken met modellen.

DSC 1024 2 DSC 1025 2

DSC 1026 2

DSC 1028 2 DSC 1029 2 DSC 1084 2

Rob had zijn met Alclad gespoten DC3 KLM ‘Vliegende Hollander PH-CBI’ laten landen. Een mooi model van ESCI, Italeri of toch …? Een ware stamboomlijn werd via internet zichtbaar. Weer gespreksstof te over. Minder gespreksstof maar veel bewondering te bij de Me 109G-6 (?). Goed gedaan Rob!

DSC 1063 2DSC 1064 2

Ton was op de exotische tour met zijn Mitsubishi Ki-46 ‘Kai’ (Geallieerde codenaam: Dinah) in oranje trainingskleuren. De originele kleur oranje is een moeilijke kleur om in een modern jasje te vinden. Wie goed kijkt kan op het model de verschillen zien. Naast de Ki-46 had Ton een Potez 540 gebouwd die er niet minder exotisch uitzag. Oke, kleuren verschillen. Het model zelf: moooi!

DSC 1047 2 DSC 1039 2 DSC 1040 2 DSC 1048 2

Ron wist de historische snaar te raken door bij de ‘Dinah’ drie Bell P-39 ‘Airacobra’s’ te parkeren. In verschillende camouflagekleuren natuurlijk. De één nog meer uitgesproken exotisch uitziend dan de ander. Het geeft wel aan hoe veelkleurig dit type aan de fronten werd ingezet. Niet minder kleurvol was de Boeing P-26 ‘Peaceshutter’ van de USAAC. Een voorloper van de USAF.

DSC 1046 2 DSC 1044 2 DSC 1045 2 DSC 1050 2

Om de grote schaalfiguren niet onopgemerkt te laten had ik zelf twee 1/32 P-51B Mustang II in aanbouw meegenomen. De één van Revell de ander van Trumpeter. Weinig discussie dus. Frapant is dat beiden zo goed lijken op het origineel. Bij de Revell kit werden de opliggende lijnen door mij ingegraveerd en verdwenen de klinknagels onder het schuurpapier. Globaal werden de correcties ook beetje bij beetje aangebracht. Correct….?

Marcel kwam de diversiteit nog verder opvrolijken. Zijn van Daihatsu ‘Midget’  ‘57 een driewielig vrachtwagentje kon zo een prijs winnen! Het bakkie had veel te lijden gehad van de onverschillige behandeling van zijn eigenaar. Ik bedoel niet Marcel…of hoewel ja toch! De Midget in betere jaren kun je aan de artist-impressie op het originele doosje zien. Marcel heeft zich weer eens lekker uitgeleefd!

DSC 1053 2DSC 1051 2

Met zijn allen in de huiskamer was het gezellig en werd er links en rechts nuttige info uitgewisseld. Peter zijn voorraadje modellen werd weer iets kleiner. Al hoopte hij op veel meer. Zijn voorraadje dia’s werd wel kleiner en wellicht een aanvulling voor een de dia-avond. Bij het inpakken zie je ook weer hoe verschillend ieder zijn model transporteert. Weer een tip voor de lezer?

DSC 1080 2

Peter, heel erg bedankt voor je gastvrijheid en je snelle bereidheid om deze middag mee te organiseren. Zoals we afspraken bij ons vertrek: tot een volgende keer ergens in onze mooie en gastvrije regio Zuid.


Hans Oostendorp