Regiomiddag regio zuid zaterdag 25 april 2015.

Een goede reden om een regiomiddag op zaterdag te organiseren is dat verschillende hobbyzaken dan hun deuren open hebben. Zeker in een plaats als Eindhoven waar binnen een redelijke afstand er vier gesitueerd zijn. Waar vind je dat nog? Niet overal, toch. Zo dacht ook Erik. Zoek een leuk buurtcentrum en ga daar lekker hobbyen, duik de stad in, scoor één of meerdere modellen, neem ze mee terug naar de hobbytafel en je kan er lekker over kletsen. Het leek Erik een experiment en voor ons beiden een leuk alternatief op de traditionele zondagen.

Helaas dachten maar weinig leden daar ook zo over. Welgeteld 6 leden waren aanwezig in het gezellige wijkcentrum ’t Bellefort gelegen in een mooi en typisch Philips-volksbuurtje. Zie de sfeerfoto’s.

IMAG0427 2

Oké, 6 leden die nu ook aan het bouwen toe kwamen! En gelukkig stonden er ook wat modellen te bewonderen. Veel van Erik zelf en niet onverdienstelijk als ik zo vrij mag zijn. Zo kom ik toe aan het traditionele lijstje van modellen.

Foto1k0 VMXNAIGS

Naast dit civiele geweld ook wat militaristisch: de PRTL is door Erik in twee MIP’s in 1995 beschreven. Op dit voertuig was Erik in zijn diensttijd monteur. Meer bouwinformatie via deze link: http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2000/06/stuff_eng_keizer_prtl.htm,

IMAG0396 2 IMAG0399 2

De Boxer stond er in de GTFz (Gruppentranzportfahrzeug) uitvoering zoals beschreven in de MIP 2012 (4?) en in de FüFz (Führungsfahrzeug) uitvoering. Die laatste is een eigen ombouw. De Boxer is het nieuwste pantservoertuig van de Bundeswehr en de Koninklijke Landmacht. Over de Fennec heeft Erik een bouwverslag geschreven in MIP(1) 2015. Dit was het moderne arsenaal op 1/35 schaal.

Op een kleiner schaal is het ook leuk en verdienstelijk werken. De WWII-kits van Matchbox 1/76 kent vele variaties. Zo zag ik veel spul wat bijna uit mijn vitrine kon komen. Toch heeft elke modelbouwer zijn eigen visie hierin. Een gedeelte van de collectie werd door Erik gebouwd. Zijn wens is om ze ooit allemaal gebouwd te hebben. Dat moet een keer lukken!

IMAG0388 2 IMAG0389 2
IMAG0390 2 IMAG0392 2

Ook Henk kwam niet met lege handen. Een flinke doos met gebouwde modellen die plaats moeten maken voor nieuwe en wellicht nog betere bouwresultaten. Voor een zacht prijsje overigens! Dus zoek je nog een model 1/72 om te verbouwen of te voorzien van andere registraties benader Henk dan maar. Gegevens via de IPMS-site. Spijt zul je er niet van krijgen!

IMAG0416 5

Zelf was Henk licht gefrustreerd en druk doende om de romphelften van de 1/72 Special Hobby Hudson sluitend te krijgen. Aan de Boulton Paul Defiant en Spitfire IXc kwam hij niet toe. In de verf stond de Armstrong Whitworth, Whitley, vermoedelijk een Mk.V. Reisgenoten Maarten van en Mario slaagden er ook in om lekker te knutselen. Mario met een squadron Renault FT-17’s. Met twee in een doosje kom je er makkelijk aan, natuurlijk moest Mario er wel wat aan doen. Hij is niet snel tevreden.

IMAG0414 2

IMAG0429 2 IMAG0431 2

Leuk om te zien is het verschil tussen de 1/76 Matchboxversie en deze 1/72 van Flyhawk. De stalen kettingen komen op deze schaal goed tot hun recht.

Maarten werkte intussen gestaag door aan de Sikorsky S55, de rotors en met de Heller-modellen van de Fieseler Fi 103R Reichenberg, een bemande versie van de V1 en de Bachem Ba 349 ‘Natter’. Welke uitvoering het gaat worden? Het is maar goed dat beiden in werkelijkheid nooit in 1945 in productie kwamen.

IMAG0426 2 

640px 1944 Bachem Ba 349 Natter r anagoriaBachem Ba349 rockets Reichenberg 1945

De plaatjes komen van Wikipedia. Aan mijn Swordfish-conversie kwam ik toe om de lederen cockpitbekleding na te bootsen met Bison houtconstructielijm. Elke keer een klein laagje aanbrengen tot deze weer aangehard was. De lijm houdt goed vast op het plastic. Tip: gebruik dit eens om de cockpitramen e.d. te lijmen. Het zorgt tevens voor een goede afdichting. Verder had ik flink wat plamuur en schuurwerk aan het Mach-model van de Dornier Do 26. Zoals vaak er voor wordt gewaarschuwd lijken de modellen van Mach fraai maar passen de onderdelen praktisch voor geen meter. Dus onthoud dit. Gerard zorgde voor de figuurlijke documentatie en achtergrondinformatie op deze middag. Dank Gerard, fijn dat je er altijd bij bent!

Hieronder nog wat sfeerfoto's.

ehv02 IMAG0393 2
Foto1k0 8JSIJSIT IMAG0411 2
Foto1k0 S6OCZ638 IMAG0400 2
IMAG0405 2 IMAG0436 2

Vastgesteld kan weer worden dat elke regiodag in Zuid is een gezellige hobbydag is. Met veel of met weinigen. We willen proberen er een plakfestijn van te maken. Dit lukt niet op elke bijeenkomst bij iemand thuis maar heb je mogelijkheden eens een regionale plakdag te organiseren laat ’t mij weten. Erik heeft het geprobeerd op een geschikte maar kostbare locatie. Maar informeer eens bij je in de buurt of familie. Wie weet wat er daarna voor leuks gebeurt. Voor nu, Erik, geweldig bedankt want we hebben genoten. Een kijkje in de winkels én lekker blijven plakken!

Iedereen bedankt, Hans