Net als vorig jaar had Coen besloten er lekker vroeg bij te zijn dit jaar met de nieuwjaarsborrel, en dus waren we op de allereerste zondag van het jaar weer in grote getale aanwezig in de winkel.

showtafel
Zoals te verwachten betekent een groot aantal aanwezigen ook een groot aantal modellen, dus er was genoeg om neer te kijken. Rob de Bie had, zoals we dat ondertussen een beetje van hem gewend zijn, wat drones meegebracht, deze keer een hele familie Firebees. Daarnaast stond er van zijn hand een Thunderstreak, waarvan de indrukwekkende collectie bewapening en de ophangpunten voorzien waren van ingebouwde magneten, zodat er eindeloos gespeeld kon worden met verschillende wapenladingen. Een hoop werk, maar dan heb je ook wat.

Peter Ibes had een Gladiator in Noorse kleuren bij zich, een Corsair, en een duo Mustangs. De Mustang was een populair onderwerp deze ronde; Peter Lambeek had er eentje bij zich in racer kleuren, en de jeugd, deze keer vertegenwoordigd door Merijn Ibes, had er eentje van Lego staan. Arie had zich zoals gebruikelijk flink uitgeleefd op Nederlands materiaal, in de vorm van een Alouette, MBB105, en een F-16 in feestkleuren. Aad was met een laat model Spitfire van de partij.

 

Leon had zijn ondertussen afgebouwde Me163 en Storch op de tafel staan. Van Bert van der Loo stond er een MiG-23. Henk had een P-70 meegebracht met open(gewerkte?) cockpit, en Theo Biesebroek tot slot had een X-47B bij zich, ook een drone, maar dan technologisch een wereld verwijderd van de Firebees van Rob.


Niet alles wat er stond kon vliegen. De Ferdinand Tiger met E75 toren van Danny kan, als luchtafweertank, ronduit vliegtuigonvriendelijk genoemd worden, maar het blijft natuurlijk een fraai model. Daar naast stond een doos Romeinen van Mario opgesteld, compleet met achtergrondverhaal. De Fiat racewagen was van Geert, onze locale autospecialist. Ik zelf had wat figuren op tafel staan; een tweetal uit de film Labyrinth, waarvan een met compleet vervangen gezicht, en een experiment in haarbouw op basis van een overtollig hoofd uit de schrootbak van Godfried. Ik ben niet ontevreden, maar voorlopig ga ik toch maar terughoudend zijn in het aanbieden van mijn diensten als plastisch chirurg of zelf maar kapper..

Voor dit jaar was de gebruikelijke wedstrijd vervangen door een project om een kalender te maken met bouwers en hun modellen er op. Door wat onduidelijkheden heeft het niet direct storm gelopen met de inzendingen, maar Coen heeft me verteld dat hij genoeg materiaal binnengekregen heeft, en dat de kalender er echt gaat komen.

Voor 2020 hebben we weer een 'normale' wedstrijd, met dit jaar als thema Nederlandse luchtmacht. Aangezien onze Belgische gasten bij die aankondiging een tikkie beteuterd keken, gaan we niet flauw doen, en mag de Belgische luchtmacht ook meedoen. De inherente dwarsigheid van regio zuid kennende, verwacht ik persoonlijk een tafel vol Belgisch materieel, met een paar Nederlanders van de hand van de aanwezige Belgen...

Naast het wedstrijdgebeuren, had Coen nog iets speciaals in petto. Gerard en Godfried, ter plaatse losjes bekend als de hangouderen, werden geeerd met een eigen "straatnaam" binnen winkel, uiteraard tot algemeen amusement.

Rob