Op vrijdag 7 juni organiseerden we onze vierde bijeenkomst van dit jaar. Zoals gewoonlijk voor de vrijdagen was er een uitgebreide dagindeling van spotten en dineren, afgesloten met de avondbijeenkomst bij LHS. De eerste leden kwamen ’s morgens op het Panoramaterras van Schiphol bijeen. Na het middaguur verplaatsten zij zich naar de Polderbaan, op dat moment voor startende vliegtuigen in gebruik. Al snel groeide de groep ‘spotters’ die zich in gemoedelijke sfeer uitstekend vermaakten.
Tegen het einde van de middag wijzigde de koers richting onze ‘stamchinees’ in Hoofddorp. Ook daar schoven weer meer leden aan en na een smaakvol en gezellig verlopen diner landden we bij Luchtvaart Hobbyshop waar Erwin Stam ons vanaf 19.00 uur met verse koffie en koekjes verwelkomde. In de loop van de avond werd het met uiteindelijk veertien aanwezigen aangenaam druk. Na een uurtje onderling bijpraten en/of winkelen hielden we boven in de Luchtvaart Koffieshop in groepsverband onze modelbespreking.
Aanwezige gebouwde modellen:
• Boeing 737-200 Ansett (Airfix 1/144, Arjan Reink)
• Boeing 757-200 Icelandair ‘Hekla Aurora’ (Zvezda 1/144, Johan Eijkenaar)
• Airbus A380-800 Classic Demo schema (Revell 1/144, Gerard Goeijenbier)
Aanwezige modellen in aanbouw:
• Airbus A310-200 ‘Testkleuren’ (Revell 1/144, Arthur Wijnen)
• Boeing 787-8 TUI (Zvezda 1/144, Nick van der Windt)
• Boeing 747-200B(SF) Northwest Cargo (Revell 1/144, André Verduijn)
• Fokker G.1A Luchtvaartafdeling / LVA (Mikro-Mir 1/172, Karel Vos)
• Lockheed L-749 Constellation en L-1049G Superconstellation KLM (Heller 1/72, Frank Hougee)
De bouwervaringen vertoonden deze keer opvallend veel overeenkomsten, vooral wat betreft het beschilderen en aanbrengen van decals. Johan Eijkenaar vertelde over zijn fraai gebouwde Icelandair Boeing 757-200 in het speciale ‘Hekla Aurora’-schema waarvoor hij onder meer diverse tinten blauw in elkaar overlopend moest spuiten. Je zou zeggen: daarvoor is de airbrush met een fijne spuitkop toch het best voor geschikt, maar Johan had daar geen goede resultaten mee. Uiteindelijk lukte hem het aanbrengen van de gewenste effecten het beste met spuitbusjes acrylverf van onder andere Humbrol. De aftermarket-decals (Gio Decals) bleken nogal dik en stug; op lastige welvingen in de romp moest de föhn er voor een strak resultaat regelmatig aan te pas komen. Het beste hulpmiddel – Johan had het al vaker gebruikt – maar let op: als de transfers net iets te heet werden ging de dragerfilm bobbelen en werd niet meer glad!
Gerard Goeijenbier had met het plastic van zijn Airbus A380-800 (de allereerste Revell-uitgave uit 2003) geen problemen, maar ook hem kostte het gladstrijken van de decals moeite, vooral rondom de staartkegel. Arjan Reink showde terecht trots zijn keurig nette, klassieke Airfix Boeing 737-200 in Ansett-kleuren, zijn allereerste afgebouwde airliner. Iemand buiten de club tipte hem voor een nog mooier hoogglans resultaat het al geheel wit geschilderde casco met een spuitbus witte Spectrum-lak van Action over te spuiten. Pas op voor deze goedbedoelde wijsheden! Hoewel acryl op acryl meestal geen kwaad kan, bleek de spuitverf niet onschuldig. Deze tastte onverbiddelijk alle onderliggende lagen aan met een rampzalig uiterlijk resultaat tot gevolg. Arjan had al veel tijd in dit model gestoken en hij moest weer helemaal opnieuw met schuren en overspuiten beginnen… Zo bleek dat we ondanks alle gebundelde kennis en ervaringen soms gewoonweg onze dagen niet hebben. Of wel?
De Airbus A310 (vintage Revell-kit in 1/144) van Arthur Wijnen viel in het bonte, nogal onalledaagse ‘schema’ duidelijk op. Was hier iets misgegaan? Nee, dit kunstwerk was het niet onaardige resultaat van wat hij als ‘hatseflats’ opspuiten omschreef. Hij deed dit met veel plezier tijdens een leerzame beginnerscursus airbrushen bij Airbrush Services Almere. Arthur had al jaren geleden een begin met dit model gemaakt. Hij heeft plannen dit model ooit met ‘echte’ kleuren en decals af te bouwen. Nick van der Windt was na de voorgaande bijeenkomst van april weer wat verder met zijn TUI Boeing 787-8: inmiddels waren enkele decals (DACO Products) aangebracht.
Landskampioen 747-bouwer André Verduijn showde zijn 747-200B(SF) van NWA Cargo in aanbouw. Over het inmiddels bekende plastic van de jumbo valt niets nieuws te melden, maar de later aan te brengen decals worden de bijzonderheid. NWA had drie -200 vrachtkisten met alle een ander schema, twee in blank aluminium en een met witgeschilderde romp. André koos voor de laatste optie.
De komst van ons helaas ernstig zieke clublid Davy Croll, in gezelschap van zijn zoon Olivier, benadrukte de verbroedering tijdens deze avond. Hij trakteerde ons onverwacht op vlaai en genoot ondanks zijn vermoeidheid zichtbaar van het samenzijn. Frank Hougee en Karel Vos hadden op hun beurt voor hém mooie verrassingen meegebracht. Karel was in het geheim met een Fokker G.1A begonnen, een van Davy’s favoriete toestellen. Hij toonde de onvoorstelbaar gedetailleerde cockpit met vele minuscule, hoogwaardige pe-onderdelen die in de kit zijn meegeleverd. Frank was, ondanks eveneens diverse problemen met verf en decals, vergevorderd met twee 1/72 Constellation-modellen (KLM) die hij op verzoek van Davy bouwde nu hij daar zelf niet meer aan toekwam.
Uit nieuwsgierigheid greep Frank ook eens naar de Spectrum-spuitbussen van Action: grijze primer, hoogglans zwart en hoogglans vernis. Het idee was deze als onderlagen voor het later te airbrushen Alclad op te zetten. De grijze grondverf dekt verrassend goed en is in mum van tijd strak en droog. Tijdens het overspuiten met andere merken witte en grijze (Duplicolor, Mr. Color) verf liet Spectrum-grondlak het helaas afweten. Bij het verwijderen van het afplaktape werden de onderliggende lagen plaatselijk tot op het kale plastic meegetrokken… Spectrum op Spectrum ging wel goed. Met het nodige schuur- en retoucheerwerk is het uiteindelijk goed gekomen. Les: altijd goede kwaliteit primer gebruiken (Humbrol, Mr. Hobby, Tamiya). Niets van deze zorgen leken Davy te deren. Geëmotioneerd, maar vooral verheugd bekeek hij de resultaten. Al met al een bijeenkomst op zijn best.
Verdrietige afsluiting
Half juli waren de twee KLM-Constellations klaar en heeft Frank deze aan een dolblije Davy aangeboden. Korte tijd later leverde Louis bij hem een 1/72 DC-3 (Italeri) in KLM-schema af. Hoewel Davy in gedachten had bij onze bijeenkomst van 20 juli aanwezig te zijn, was hij toen al te ziek nog van huis te gaan. Gelukkig weten we dat Davy daarna nog enkele weken van zijn modellen heeft genoten en er in bijzijn van intimi ook steeds over sprak. Op zaterdagmiddag 10 augustus is hij in alle rust overleden. De uitvaart heeft op donderdag 15 augustus in familiekring plaatsgevonden. Zoon Olivier heeft contact met Frank gehouden en gevraagd hem te laten weten wanneer er weer een vrijdagavondbijeenkomst is. Hij wil er bij die gelegenheid graag nog eens bijzijn. We zullen hem uiteraard van harte verwelkomen.
Voor de data van SIG Airliners-bijeenkomsten verwijzen wij naar de agenda achterin MIP-magazine en op deze website.