SIG Airliners & Civil Aviation 1998-2023

25 jaar jong

In 1998 staken drie enthousiaste airliner modelbouwers de koppen bij elkaar en namen het initiatief een Special Interest Group (SIG) ‘Airliners’ op te richten. Gerard Dekker, Johan Eijkenaar en Pieter de Wilde legden daarmee de basis voor de huidige SIG Airliners & Civil Aviation (SIG A&CA). Als snel breidde het ledental zich uit en werd ook begonnen met deelname aan de IPMS Nationals, de voorloper van IPMS Euro Scale Modelling (ESM). Sindsdien is er jaarlijks aan de show deelgenomen, telkens met een thema. Tussen de vele militaire en veelal gecamoufleerde modellen zijn de civiele vliegtuigen en helikopters opvallend en kleurrijk aanwezig.

SIG bijeenkomst

Modelpresentatie tijdens een bijeenkomst

Zoals je leest zijn wij een dynamische groep. Vind jij het leuk ons eens te ontmoeten, kom dan naar één van onze bijeenkomsten en maak vrijblijvend kennis. Data van onze bijeenkomsten vind je in de agenda op deze IPMS-website én achterin MIP. Ook onze contactgegevens vind je op deze website én achterin MIP. In MIP-2 2023 staat een uitgebreid verhaal over het ontstaan en ontwikkeling van onze SIG.

SIG groep bij banner

Een deel van de huidige enthousiaste groep

 

Wij organiseren wij 6-8 bijeenkomsten per jaar en deze vinden plaats in de Luchtvaart Hobby Shop en bij evenementen.

Leden van de Special Interest Group (SIG) Airliners & Civil Aviation (SIG A&CA) hebben interesse in het bouwen van plastic modellen (niet vliegend) van verkeersvliegtuigen en overige vliegtuigen en helikopters met een civiele registratie, waarbij het doel is deze zo goed mogelijk op het origineel te laten lijken. Uiteraard bepaald ieder voor zichzelf in hoeverre hij dat doel nastreeft. Feit is dat je, in gemoedelijke sfeer, veel van elkaar kunt leren en daarmee tevens meer plezier aan de hobby beleeft. 

MIP 5 2021 SIG ACA Oktober Foto 1

Het bouwen van verkeersvliegtuigen en overige vliegtuigen en helikopters met een civiele registratie is in de wereld van de plastic modelbouw een specialisatie die zich uitbreidt. De SIG A&CA is in eerste instantie bedoeld als platform voor diegenen die deze specialisatie delen. Daarnaast heeft SIG A&CA als doel om binnen Nederland de modelbouw van verkeersvliegtuigen en overige vliegtuigen en helikopters met een civiele registratie te bevorderen.

MIP 3 2017 SIG ACA April 2017 Foto 2 Boeing 737 800 Ryanair voorstel tot aansnijden

DSCN3001MIP 5 2021 SIG ACA Oktober Foto 3

SIG A&C is sinds het begin van 1998 actief en heeft ongeveer 30 leden, waarvan zo'n 18 tot 'de harde kern' behoren.


Het doel van de SIG proberen we op de volgende manieren te bereiken:
• Organiseren van SIG Airliners & Civil Aviation bijeenkomsten. Een leuke manier om onderling kennis uit te wisselen over technieken en ontwikkelingen in de hobby. Bijeenkomsten vinden plaats in de Luchtvaart Hobbyshop (Aalsmeerderbrug) en bij evenementen.
• Jaarlijkse deelname aan IPMS Euro Scale Modelling (ESM), in november. Een altijd geslaagd evenement waar wij onze hobby aan het publiek tonen. Elk jaar nemen wij deel met een speciaal thema en daarnaast kan elk lid zijn model(len) laten zien die hij wil.
• Als SIG leveren wij regelmatig een artikel of fotopagina met modellen voor het IPMS magazine 'Modelbouw in Plastic', het kwartaalblad van IPMS Nederland.
• SIG Airliners & Civil Aviation onderhoudt contacten met gelijksoortige verenigingen in het buitenland, met name het Verenigd Koninkrijk.
• SIG Airliners & Civil Aviation werkt samen met decalmakers uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, USA en Brazilië en voorziet hen van foto- en technisch materiaal om het design van bepaalde decals te kunnen maken.
Bij buitenlandse decalmakers of webshops plaatsen wij regelmatig een ‘gezamenlijke bestellingen’, waarbij de (vaak hoge) verzendkosten door de bestellende leden worden gedeeld. Deze werkwijze is efficiënt en is goedkoper dan dat elk lid zélf een bestelling doet.

cid image001 jpg01D30E38

cid image027 jpg01D301A0

Foto 3

cid image085 jpg01D301A0

cid image086 jpg01D301A0

 Graag ontmoeten we jou tijdens één van onze SIG Airliners & Civil Aviation bijeenkomsten (zie Agenda) en maak vrijblijvend kennis met ons.

Besluit je op een bepaald moment lid te willen worden, dan vragen wij eens in de paar jaar een kleine vrijwillige bijdrage. Verder wordt je natuurlijk lid van IPMS Nederland.

  

Voor artikelen van onze SIG kijk hier....