Ook de SIG Scratchbuild was weer aanwezig op de ESM, en wel met een "zware" delegatie: Maarten, John, Brian, Zeger, Paul, Hans en Rob. Na het opbouwen was het wachten op het publiek.

ESM2018 07s

Hans had weer de mallen voor de vacform Koolhoven F.K. 58 meegenomen en zijn 1/32 Pander Postjager, die weer een paar stapjes verder was.

ESM2018 01s

Op de foto zijn achter de grote Postjager ook de twee minuscule 1/72 Pandertjes D van Paul te zien; een succes story, want recentelijk is ook een resin kit van dit model uitgekomen, gebaseerd op overgeschoten gietingen van Paul's originelen. Paul heeft overigens met een derde Pander D, die hij van die resin kit had gebouwd, goud gewonnen.

Op de achtergrond ook nog wat 1/72 modellen van Rob; de Koolhoven F.K. 26, de Fokker D.XIII, de De Schelde Scheldemusch en de Koolhovens F.K.49 en F.K.49A, de laatste als master voor een resin kit, de eerste het resin prototype.

Van Zeger was er de 1/24 Volvo FMX 10x4 in aanbouw, heel instructief om te zien wat er allemaal aan plastic detail bij elkaar gescratcht kan worden.

ESM2018 08s

De modellen van John waren een primeur. Op het Modelbrouwers forum waren wel de bouwverslagen te zien natuurlijk, maar foto's halen het niet bij de echte modellen. Zijn 1/24 Mack CH en Berliet GDC-6W en de 1/48 Fokker F.VIIa oogsten veel bewondering.

ESM2018 03s

ESM2018 09s

Maarten had de maritieme kant verzorgd met een model van de 1/200 Zwarte Zee en modellen in aanbouw van de 1/200 Mississippi, de 1/350 onderzeebootjager Holland en een tweetal 1/350 duikboten, die ook als resin model zullen uitkomen. Als toegift ook nog een 1/87 stoomloc type NS 3700 Jumbo en een 1/72 DAF 314.

ESM2018 02s

Brian liet zien hoe hij zijn 1/35 modellen van de Lancia Triota "Railway protection armoured car" en van de AML 90 aan het bouwen was, vooral de documentatie die hij daarbij gebruikt.

ESM2018 06s

We hebben veel aanloop en leuke gesprekken gehad, en waarschijnlijk toch weer wat modelbouwers over de drempel van het scratchbouwen kunnen helpen. En dankzij de ruime standbemanning ook nog gewoon van de ESM kunnen genieten.

Ik wil alle leden van de SIG Scratchbuild bedanken voor hun bijdrage aan deze geslaagde dag. En de ESM ploeg natuurlijk voor het feit dat het weer een grootse ESM was.

Rob

 

Op zaterdag 6 oktober was het weer vroeg dag, want Hans van Gelder en ik zouden namens de SIG Scratchbuild acte de présence geven op de Modelbouwdag, georganiseerd door Modelbrouwers en de jarige Nederlandse Vereniging van Modelbouwers. We hadden daar weer een tafel aardig gevuld.

MBD01

MBD05

MBD06

MBD13

Behalve de 1/32 Pander Postjager en Koolhoven F.K.58 in aanbouw en mijn eigen gebruikelijke spul (de 1/72 modellen van de Fokker F.XX Zilvermeeuw, D.XIII jager, De Schelde Scheldemusch) waren er ook drie prachstukken van John te zien: Zijn 1/24 Mack CH en Berliet vrachtwagens en een 1/48 Fokker F.VIIa.

MBD08

MBD07

MBD11

Ik had ook het eerste exemplaar van de 1/72 resin kit van de Koolhoven F.K.49 meegenomen, weliswaar geen scrtchbuild meer, maar zo zijn de masters voor de kit natuurlijk wel begonnen, net zoals het kitje van Paul Beukema van de Pander D.

MBD04

Verder was de inbreng van de NVM duidelijk: Een overvloed van functionele modellen in alle schalen.

We hebben vrij wat aanloop gehad en (hopelijk) een aantal mensen over de drempel van het scratchbouwen heen kunnen helpen.

Rob Hamann

Op zaterdag 2 juni werd weer, net zoals twee jaar geleden, een ledendag georganiseerd in Amersfoort, waarbij met name de regio’s en de SIGs acte de presence konden geven. Ook SIG Scratchbuild was aanwezig met een stand, bemand door ondergetekende, Harro de Jong en Brian Kirwan. Rob Hamann, de SIG coördinator, moest helaas verstek laten gaan. Brian had militair materieel (Iers) in aanbouw meegenomen, Harro een aantal 3D geprinte raketten en vliegtuigen op tafel gezet en ik had mijn Pander Postjager en de vormen voor de Koolhoven FK 58 ingepakt. Al met al hadden we weer een fraaie en gevarieerd gevulde tafel.

image 21Harro gaf mooie en druk bezochte lezing over de ins en outs van het 3D modelleren en printen van schaalmodellen. Uit de vele vragen uit het publiek blijkt wel dat dit een onderwerp is wat leeft onder modelbouwers.

image 11

Ook de stand had de nodige aanloop, maar te beluisteren viel dat zelfbouw voor velen toch een brug te ver is. Er valt dus nog het nodige zendingswerk te verrichten voor onze SIG. ’s Middags kond je ook je slag nog slaan bij de stand met door leden aangeboden overtollige bouwdozen en boeken en tegen vijven werd ingepakt en ging iedereen zijns weegs. Het was weer een geslaagde en gezellige dag op een prima, goed bereikbare locatie met uitstekende catering.

Hans van Gelder