Auteur: Walter Sonderman
Met de Kerst-en Nieuwjaarsperikelen achter de rug vonden we het weer eens tijd voor de eerste SIG Warships 1/350 bijeenkomst van 2020. Plaats van handeling was bij Rob van Basten, de eerste keer dat we bij Rob waren sinds zijn verhuizing naar Zwolle. Samen met Jos en diens broer Ruud vertrok ik om 11 uur ’s ochtends voor de lange rit naar de hoofdstad van Overijssel.
Vooraf had Rob gevraagd of we wellicht wat mensen konden verzamelen die ook bezig waren met de Revell Cutty Sark, het grote en indrukwekkende 1/96 model dat sinds de 60’er jaren in vele iteraties op de markt is gebracht. Tja, met de SIG Schepen zo goed als overleden (de laatste bijeenkomst is volgens mij alweer drie jaar terug) waarmee de bouwers van civiele schepen toch wat in de kou kwamen te staan vonden we dat we iets moesten doen, dus besloten we aan deze wens toe te geven. Zo af en toe moet je wel eens out-of-the-box (uit de modelbouwdoos, vertaal ik dat dan maar) denken, en het gaat toch ook om het sociale aspect van de modelbouw. Dat bleek een goede zet, want het was bij Rob goed en gezellig druk.
Met ons drieën erbij hadden liefst twaalf IPMS-leden de weg naar Zwolle gevonden: Jaap Woort had Carel Lichtvelt en Gerrit van Wijk meegetroond en later kwamen Teun Bakker en diens zoon Coen nog langs, ook Gerard Kind, Maarten, Rob Burgerhout en Evert Jan waren er. Met Ruud, Teun en Jaap, die de originele uitgave van de Revell Thermopylae (een concurrent van de Cutty Sark in zogenaamde theeraces in de 19de eeuw) meehad, waren er genoeg aanwezigen om aan de wens van Rob te voldoen. Die Thermopylae was trouwens een variant van de Cutty Sark-kit, maar de schepen waren in werkelijkheid onderling zo érg verschillend, dat ik ergens heb gelezen dat dit het equivalent is van een B-17 kit als een B-52 straalbommenwerper op de markt te brengen. Tja, die prachtige 60’er jaren.
De 1/350 schaal was ook goed vertegenwoordigd, want Evert-Jan had zijn scratchbuilt Hood weer eens mee, nu gedeeltelijk in de grondverf én met handgemaakte (want we praten hier over Evert-Jan, hé) metalen ankerkettingen. Maarten liet ondermeer zijn scratchbuilt monitor Erebus zien, waarvan hij aan de aanwezigen om informatie vroeg. Verder liet hij zien wat er met behulp van de Revell-kit van de Duitse kruiser Emden nog meer kan worden gescratcht: de Leipzig en Kolberg waren daar mooie voorbeelden van. Jos had zijn in aanbouw zijnde Cornwall mee, ik had twee met de Regulus-kruisraket uitgeruste onderzeeërs mee, de Grayback en de Tunny. Ik had inmiddels ook de 1/48 kunsthars kit van Belcher Bits van de Regulus I klaar. Die wil ik ook naar shows meenemen, al is het dan geen 1/350, het geeft aan hoe groot zo’n Regulus nog is. Gerrit had met zijn 1/48 Fokkers namelijk nog wat vliegtuigen mee.
Zoals gebruikelijk bij een SIG- of regio-bijeenkomst wilde Rob broodjes smeren, maar ik overreedde hem dat toch aan de bezoekers over te laten. Ik ben door diverse redactievergaderingen en SIG-en regio-bijeenkomsten wijzer geworden: het is een stuk efficiënter, je hebt zelf ook nog wat aan de bijeenkomst, je bent niet alleen maar bezig met de catering en eventueel niet genuttigde broodjes en beleg kunnen nog bewaard worden. Zo ook bij de drankvoorziening, die ik (ik zat toch het dichtst bij de koelkast) dan maar even voor mijn rekening nam. Ook de chips-catering lag kortstondig bij mij.
Rob, inmiddels van een krasse 80+ leeftijd, is een bijzonder begenadigd modelbouwer, en niet alleen van schepen van alle tijden in onze 1/350 schaal, maar dus ook van oude theeclippers, vliegtuigen, auto’s en militaria en dan nog op verschillende schalen. Ik heb wat foto’s toegevoegd, die nog geen eens het hele verhaal vertellen. Ik denk dat zijn verhuizing van zijn huis in Den Haag naar het keurige appartement in Zwolle simpel genoeg was, maar dat de modellen toch het meest tijdrovend zullen zijn geweest. Ik ontwaarde vitrine na vitrine met zeer vele gebouwde modellen.
Werd er over de details van de Hood ankerkettingen, de Erebus monitor en de Cutty Sark gesproken, tevens werd het zaadje geplant om toch weer een SIG Schepen, maar dan civiel (wij doen tenslotte de oorlogsschepen) op te zetten. Ik hoop dat dat doorgang vindt, want zoals uit deze bijeenkomst bleek, er is behoefte aan! Ik zie dan ook vooruit naar de samenwerking met die SIG: ik zal zelf niet zo snel een clipper bouwen (hoewel er een Cutty Sark in 1/350 aanwezig was, en is er een model van een 3-dekker oorlogsschip in onze schaal?), maar het zal de bouwers van civiele schepen recht doen aan hun kant van onze mooie hobby.